Impozitele majorate pe dobanzi, actiuni si case ar trebui sa intre astazi in vigoare * Cu toatea acestea, legea pentru modificarea Codului Fiscal nu fusese promulgata pana ieri de presedintele Basescu * Pe piata de capital domneste incertitudinea, investitorii nestiind cum le vor fi taxate castigurile
Amanate pana acum in doua randuri, noile impozite pentru vanzarea caselor precum si taxele majorate pe castigul din dobanzi intra in vigoare incepand de astazi. Proiectul de lege care prevede toate aceste modificari ale Codului Fiscal a trecut, recent, de Parlament insa se pare ca acesta nu a fost inca promulgat de presedintele Basescu. Cert este ca actul normativ nu fusese publicat pana ieri in Monitorul Oficial. |n cazul in care actul normativ nu se publica in Monitor nici astazi, in vigoare ramane Ordonanta 24/2005. In acest caz, impozitele pe dobanzi si pe castigul din vanzarea imobilelor este clar. Nu se stie insa cum se va calcula si aplica taxa pe castigurile bursiere, avand in vedere ca Ordonanta prevede celebra formula pro-rata temporis in timp ce proiectul de lege simplifica calculul impozitului.

Impozitul pentru castigurile din dobanzile la depozitele bancare constituite dupa 1 iunie se majoreaza de zece ori, respectiv de la 1% la 10%, urmand ca, de la 1 ianuarie 2006, taxa sa creasca pana la nivelul cotei unice de 16%. Impozitul majorat de 10% va fi aplicat numai pentru depozitele constituite dupa 1 iunie 2005. Pentru depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite/achizitionate inainte de 1 iunie si a caror scadenta este ulterioara acestei date, in caz de reinnoire automata data scadentei se considera data constituirii.

In ceea ce priveste dobanzile la conturile curente si depozitele la vedere, actul normativ prevede ca acestea vor fi taxate numai daca depasesc nivelul ratei dobanzii de referinta de pe pietele interbancare la depozitele la o luna comunicate de banca centrala in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul. Pentru veniturile sub forma de dobanzi impozitul se calculeaza si se retine de banci la momentul inregistrarii in contul curent sau in cel de depozit al titularului, in cazul dobanzilor capitalizate, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. In situatia sumelor primite sub forma de dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului se efectueaza la momentul platii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii.

Brokerii se tem de impozitarea retroactiva

In ceea ce priveste impozitarea castigului din tranzactiile imobiliare, cert este numai ce se va intampla incepand de anul viitor, respectiv impozitarea cu 16% a portofoliului la sfarsitul anului si cu 1% a titlurilor detinute mai mult de un an. Cat despre anul in curs, variantele de impozitare sunt multiple, chiar daca acestea ar fi trebuit deja cunoscute pana acum. Brokerii afirma ca, incepand de astazi, ei vor retine tot 1% impozit pe castigul obtinut din vanzarea actiunilor clientilor, si asteapta sa vada ce se va intampla pana la sfarsitul anului. Variantele de lucru sunt: impozitarea cu 1% a castigului din fiecare tranzactie si cu 16% a celui din vanzarile din portofoliu la sfarsitul lui 2005 sau 1% la fiecare tranzactie si 10% la portofoliu la sfarsit de an. "In acest moment, nu stim ce sa raspundem la intrebarea clientilor referitoare la impozitarea castigurilor obtinute pe Bursa. Cea mai vehiculata varianta este, acum, cea cu 1% impozit pe tranzactie si 16% pe portofoliu la sfarsitul lui 2005. Daca la regularizarea de la sfarsit de an se constata ca investitorul are de platit un impozit mai mare decat cel retinut deja, acesta va trebui sa plateasca diferenta. In cazul in care investitorul a platit mai mult decat ar fi trebuit, atunci statul ar trebui sa ii returneze diferenta. Sper ca modul de impozitare sa fie clarificat cat mai curand pentru a nu se ajunge la o taxare retroactiva", ne-a declarat Razvan Pasol, presedintele companiei Intercapital Invest.

Un impozit de 10% va fi aplicat si asupra sumelor obtinute din vanzare-cumparare de valuta la termen. Castigurile obtinute de persoanele fizice din vanzarea caselor sau terenurilor detinute mai putin de trei ani vor fi taxate, incepand de maine si pana la sfarsitul acestui an cu 10%, urmand ca, de anul viitor si acest impozit sa se majoreze la 16%. Veniturile obtinute din transferul proprietatilor restituite prin lege si imobilele mostenite intre rude pana la gradul patru inclusiv nu se impoziteaza.

Cat priveste impozitele indirecte, forma finala a modificarilor Codului Fiscal prevede ca, incepand cu 1 iunie, va fi introdusa TVA la spectacolele organizate in scopul obtinerii de profituri si la societatile de cablu. De asemenea, o cota redusa de TVA, de 16%, va fi aplicata pentru biletele la cinematografe. Pe de ala parte, in cadrul dezbaterilor deputatii au eliminat din lege accizele la dublu radiocasetofoane, camere foto digitale, camere video si DVD recordere. Tot deputatii au adoptat un amendament potrivit caruia contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume de pana la 2% din impozitul pe venitul net anual datorat pentru sponsorizarea entitatilor non-profit care sunt infiintate potrivit legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri