Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in primele noua luni ale anului cu 5,8%, peste asteptarile analistilor, ca urmare a avansului puternic inregistrat de servicii si, mai ales, de constructii, care au compensat partial declinul accentuat din sectorul agricol, arata datele INS.
La cresterea economica de 5,8% din primele noua luni, serviciile au contribuit cu 3,4%, constructiile cu 2%, industria cu 1,4%, iar impozitele nete pe produs cu 0,2%. In schimb, agricultura a avut o contributie negativa de 1,2%.

Astfel, valoarea adaugata in sectorul serviciilor a avansat cu 7% in primele noua luni ale anului, peste ritmul de crestere inregistrat de economie in ansamblu, in timp ce sectorul constructiilor a depasit toate asteptarile, sporindu-si valoarea adaugata cu 34,4%, arata datele detaliate privind PIB-ul din primele trei trimestre publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In primele noua luni din 2006 constructiile inregistrasera, deja, un salt semnificativ de 17,7%, iar agricultura afisase o crestere de 3,5%, comparativ cu intervalul similar din 2005.

In schimb industria si-a temperat ritmul de crestere in intervalul ianuarie-septembrie 2007 la 5,6%, ritm de crestere inferior celui inregistrat de economie in ansamblu de 5,8%. In primele noua luni ale anului trecut, industria a crescut cu 7,1%, iar serviciile cu 7,8%.

Agricultura a avut cea mai slaba performanta dintre ramurile economiei romanesti, inregistrand un declin de 18,3% in primele noua luni ale acestui an. "In cazul agriculturii, din cauza conditiilor cu totul nefavorabile - si ma refer aici la conditiile meteorologice care au determinat seceta din acest an - ea a diminuat din cresterea rezultata din celelalte activitati cu 1,2 puncte procentuale", a declarat presedintele INS, Virgil Voineagu.

El a mentionat ca valoarea productiei agriculturii a scazut in primele noua luni cu 14,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza scaderii cu 26,5% a productiei din sectorul vegetal, care sustine 62,5% din productia totala.

De altfel, dupa primele noua luni ale anului, ponderea agriculturii in valoarea adaugata bruta (VAB) pe ansamblul economiei - care reprezinta PIB-ul fara impozitele nete pe produs - a fost depasita cu aproape un punct procentual de cea a constructiilor. "Pentru prima data, constructiile au depasit ponderea agriculturii in valoare adaugata bruta", a tinut sa mentioneze seful Statisticii.

Astfel, agricultura detinea o pondere de 7,5% din VAB in primele trei trimestre, in vreme ce constructiile au ajuns sa cantareasca 8,4% din economia romaneasca excluzand impozitele. Serviciile au cea mai mare pondere in VAB, de 55,8%, urmate de industrie care cantareste 28,3% din aceasta.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna si-a continuat in primele trei trimestre avansul intr-un ritm sustinut, de 13,3% fata de acelasi interval al anului trecut, sustinuta de cresterea consumului individual al populatiei cu 9,9%, in usoara temperare fata de primul semestru din 2007, cand se inregistrase un avans de 11%.

Formarea bruta de capital fix (FBCF), in care intra investitiile in bunuri durabile, a avansat cu 25,3% in primele noua luni ale acestui an, ritm dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand avansul acestui indicator a fost de 13,7%.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu 5,7% fata de acelasi interval din anul trecut pana la 111,35 miliarde lei (34,42 miliarde euro), peste asteptarile analistilor. In primele noua luni ale anului, cresterea economica s-a temperat la 5,8%, de la 7,8% in perioada similara a anului trecut. In perioada ianuarie-septembrie 2007, produsul intern brut al Romaniei a fost de 266,59 miliarde lei (81,1 miliarde euro), arata datele publicate de Statistica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri