Deficitul comercial a fost, in primele zece luni ale anului, de 56,8 miliarde lei (17,2 miliarde euro), in crestere cu 17,3 miliarde lei (6 miliarde euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii exporturilor cu 5,6% si a importurilor cu 18,6%.
Institutul National de Statistica anunta ca exporturile FOB realizate in primele zece luni au fost de 80,1 miliade lei (24,2 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 130,7 miliarde lei (41,4 miliarde euro).

Comparativ cu cu primele zece luni din anul precedent, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate in lei (13,2% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 18,6% la valori exprimate in lei ( 27,2% la valori exprimate in euro).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2007 a fost de 57,7 miliarde lei (17.473,0 milioane euro) la expedieri si de 97,6 miliarde lei (29.555,5 milioane euro) la introduceri, reprezentand 72% din total exporturi si 71% din total importuri.

"Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este urmarea aprecierii monedei nationale in lunile din perioada 1 ianuarie -31 octombrie 2007, cu valori ce se situeaza in intervalul de 3,9% - 12,3% fata de lunile corespunzatoare din anul 2006", potrivit INS.

In luna octombrie 2007, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 9.355,3 milioane lei (2.786,2 milioane euro), iar importurile CIF au insumat 16.714,2 milioane lei (4.977,6 milioane euro).

Comparativ cu luna octombrie din anul precedent, exporturile au crescut cu 17,2% la valori exprimate in lei (23,4% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 21,7% la valori exprimate in lei (28,1% la valori exprimate in euro). Fata de luna septembrie, exporturile din luna octombrie au crescut cu 13,9% la valori exprimate in lei (12,8% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 20,7% la valori exprimate in lei (19,5% la valori exprimate in euro).

Potrivit INS, cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile a fost influentata in principal astfel:
• pentru exporturi:
- mentinerea trendului descendent al exporturilor de produse petroliere (cu cca 30% fata de nivelul din 2006)
- continuarea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn) in special pentru produsele textile

• pentru importuri, in principal pentru introducerile intracomunitare:
- incheierea in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere (mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice etc.)
- influente datorate introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert).

In primele noua luni, deficitul comercial a a fost de 15 miliarde euro, cu 5,5 miliarde euro mai mult fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii cu 27% a importurilor si cu 11,7% a exporturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri