Noile prevederi comunitare privind TVA pentru servicii, potrivit carora din 2010 taxa va fi platita in tara clientului, si nu a furnizorului ca in prezent, vor ingreuna activitatea firmelor intrucat acestea vor folosi pana la 27 de cote de TVA, in locul uneia, considera reprezentantii KPMG.
"Actualul sistem prin care se percepe TVA folosind cote din tara in care este stabilit prestatorul va fi schimbat, astfel incat cota folosita la calculul TVA sa fie cea din tara clientului. Aceasta schimbare ar putea ingreuna procesele de administrare ale TVA pentru unele societati care, in locul aplicarii unei singure cote, ar putea sa se confrunte acum cu problema aplicarii a pana la 27 de cote", a declarat Ana-Maria Notingher, Tax Partner la KPMG Romania.

Consiliul Afacerilor Economice si Financiare al UE a aprobat, saptamana trecuta, o serie de noi reglementari in ceea ce priveste aplicarea TVA in domeniul prestarilor de servicii. Acestea prevad ca locul prestarii serviciilor de tip "business-to-business" este cel al clientului, si nu al prestatorului. Pentru prestarile de servicii de tip "business-to-consumer", locul taxarii va fi in continuare locul unde este stabilit prestatorul. Pachetul TVA urmeaza sa fie adoptat in cadrul urmatoarei intalniri a Consiliului, dupa finalizarea textului.

"Societatile vor fi nevoite, pe de o parte, sa inteleaga diversele reguli privind TVA aplicabile in diferite state membre, in timp ce acum au de-a face cu un singur sistem, iar pe de alta parte, ar intra in contact cu un numar mare de autoritati fiscale diferite, si nu cu una singura, cum este cazul in prezent. Complicatiile sporite de aceasta propunere merg in sens opus ideii de piata unica europeana, in cadrul careia este incurajata libera circulatie transfrontaliera a bunurilor", sustine Notingher.

Reglementarile pentru societatile de telecomunicatii, televiziune, radio si servicii electronice constituie un compromis, datorita introducerii unui sistem unic, care le va permite prestatorilor de servicii sa se conformeze in statul membru de origine unui singur set de cerinte referitoare la inregistrare, declarare si plata, acestea fiind valabile inclusiv pentru serviciile pe care le presteaza in alte state membre unde nu sunt stabiliti.

Venitul din TVA de la telecomunicatii, televiziune si servicii electronice va fi transferat din tara unde este stabilit prestatorul in statul membru in care este situat clientul, ale carui cote de TVA si masuri de control vor fi aplicabile. Pentru sectorul de telecomunicatii, televiziune, radio si servicii electronice aplicarea noilor reglementari si a noului sistem referitor la existenta unui singur set de obligatii va fi amanata pana la data de 1 ianuarie 2015.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri