Impresia la Bruxelles este ca autoritatile romane aplica, in privinta taxei de prima inmatriculare, o "tactica de amanare evidenta" si este posibil sa prefere sa plateasca o amenda decat sa elimine taxa, numai ca aceste amenzi au crescut foarte mult, au declarat pentru NewsIn surse europene.
Comisia Europeana este ferma in a cataloga taxa de prima inmatriculare drept discrimatorie, argumentand ca ea discrimineaza masinile achizitionate din strainatate in raport cu cele cumparate din Romania, iar Bucurestiul risca penalizari mari, daca nu va modifica taxa.

"Taxa este clar discriminatorie, nu conteaza modul de calcul sau comparatia cu taxa poloneza, ea discrimineaza masinile cumparate din strainatate in comparatie cu cele achizitionate din Romania", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, europenii remarca "o tactica de amanare evidenta a autoritatilor romane" in a modifica taxa, ca apoi sa o faca probabil in ultimul moment: "Sau Bucurestiul face calcule ca e mai bine sa plateasca o amenda decat sa elimine taxa. Au procedat asa si alte state membre. Numai ca acum amenzile au crescut foarte mult si vom vorbi despre sume foarte mari", au spus sursele NewsIn.

Romania este foarte aproape de a fi data in judecata de Comisia Europeana, daca nu modifica taxa potrivit exigentelor Bruxelles-ului.

Sentinta Curtii Euopene de Justitie ar putea consta in a cere Romaniei sa elimine taxa si sa restituie banii celor care au platit-o deja. Daca Romania va refuza sa aplice sentinta CEJ, Comisia va cere Curtii sa penalizeze statul roman si sa-l determine sa plateasca amenda.

"Este vorba de bani foarte multi", au precizat sursele, fara a detalia insa.

Guvernul va modifica taxa de inmatriculare potrivit cerintelor Comisiei Europene, printr-un act normativ care va fi elaborat, pana in februarie, in termenul limita dat de forul european, prin a doua etapa a procedurii, a declarat, saptamana trecuta, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Chestiunile pe care trebuie sa le rezolvam in privinta taxei auto sunt: o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de 'masina noua' si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite. Vom angaja raspunderea guvernului prin ordonanta de urgenta sau ordonanta, in functie de vacanta parlamentara", a afirmat Vosganian. Experti ai Ministerului Economiei si Finantelor urmau sa se deplaseze in aceasta saptamana la Bruxelles, urmand ca peste doua saptamani sa ia aiba loc o alta intrevedere a ministrului Vosganian cu reprezentantii Comisiei.

Vosganian a reiterat intentia guvernului de a mentine taxa de inmatriculare, subliniind ca taxa nu a fost introdusa pentru maximizarea veniturilor bugetare, ci in scopul protectiei mediului.

In ceea ce priveste returnarea diferentelor de bani, in cazul in care taxa va fi modificata, ministrul a tinut sa precizeze ca a discutat, pe acest subiect, cu Laszlo Kovacs, comisarul pentru taxe, caruia i-a transmis ca declaratiile sale in acest sens "au trezit o vie emotie in Romania".

Comisarul european a afirmat, in urma cu o saptamana, ca autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca cei care platesc taxa, pana in momentul in care va fi modificata, isi vor putea recupera sumele achitate peste nivelul care va fi stabilit.

Romania a intrat in a doua etapa a procedurii de infringement (incalcarea tratatului de aderare) pe taxa de prima inmatriculare, in urma cu trei saptamani. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa consta intr-un aviz motivat prin care Comisia cere modificarea taxei si reprezinta faza premergatoare trimiterii dosarului la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Romania are la dispozitie doua luni, conform termenului prevazut de procedura, pentru a modifica taxa. In caz contrar, Comsia ar putea decide inaintarea cazului la CEJ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri