Investitiile straine directe la 10 luni: 5,9 mld. euro

Investitiile straine directe au scazut cu 25,32% la 5,936 miliarde euro in primele zece luni din 2007 comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand se situau la 7,9 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a 36,8% din actiunile BCR, arata datele publicate de BNR.

Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din primele zece luni ale anului trecut se ridica la aproximativ 5,7 miliarde euro. In aceste conditii, se remarca o crestere cu 3,5% a investitiilor din perioada echivalenta a acestui an.

In intervalul ianuarie-octombrie din anul trecut, investitiile straine directe de 7,9 miliarde euro au acoperit in totalitate deficitul de cont curent pana la acel moment.

Suma de 5,936 miliarde euro la care se ridica investitiile straine directe din ianuarie-octombrie 2007 acopera deficitul balantei de plati in proportie de 45,5%, arata datele publicate Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Gradul de acoperire a deficitului contului curent prin investitii straine directe a crescut usor in octombrie pana la 45,5%, de la 42,5% in primele noua luni ale anului. Investitiile straine directe ajunsesera la peste 5 miliarde euro in primele noua luni ale anului 2007.

Creditele intragrup au reprezentat peste jumatate (54,5%)din investitiile straine directe in perioada ianuarie-octombrie, diferenta constand in participatiile la capital si profitul reinvestit (45,5%), potrivit BNR.

Deficitul de cont curent s-a adancit in primele zece luni ale acestui an cu 71,8% fata de acelasi interval din 2006 la 13,3 miliarde euro, dupa ce avansare cu peste 76% pana in septembrie, alimentat in continuare de dezechilibrul comercial in continua agravare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri