Lefurile romanilor de rand se rotunjesc \"in sus\" de la 50 de bani si \"in jos\" de la 49 de bani * Punctul de pensie se calculeaza cu exactitate de patru zecimale * Incepand de la 1 iulie, puteti fi platiti in lei vechi, in lei noi sau in ambele bancnote
Veniturile din salarii, pensii, indemnizatii sau din alte surse vor fi stabilite in noua moneda, leul nou, incepand cu 1 iulie 2005, ca urmare a denominarii monedei nationale, a decis, ieri, Guvernul. Veniturile actuale - salarii, pensii, alte drepturi banesti - se convertesc in noua moneda prin impartirea sumelor respective la 10.000. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, actul normativ stabileste modalitatea de rotunjire, pana la un leu, a veniturilor rezultate in urma convertirii la leul nou. "In cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, se rotunjeste, prin adaos, pana la un leu. Se renunta insa la ceea ce este mai mic de 49 de bani. Aceasta este regula de baza", a spus Oana Marinescu.

Exceptie de la aceasta modalitate de rotunjire fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj. Aceste venituri vor fi convertite, in noua moneda, prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de acest drept. De exemplu, in cazul unui salariu care in prezent este de 6.931.000 lei, in noua moneda va fi de 694 de lei noi. Un salariu de 12.605.000 de lei, dupa convertirea la noua moneda va fi de 1.261 de lei noi, a exemplificat Oana Marinescu. Vor fi rotunjite, tot prin adaos, obligatiile si retinerile din salariu - CAS, somaj, impozite. De pilda, in cazul in care angajatului i se retine in prezent un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa convertirea la noua moneda i se vor retine 72 de lei noi. Nu se va recurge la rotunjire in cazul elementelor de calcul pentru determinarea (calcularea) veniturilor. Astfel, valoarea de referinta sectoriala, si alte elemente de calcul de aceeasi natura, nu se rotunjesc, ele urmand sa fie stabilite, ca urmare a denominarii, cu o exactitate de patru zecimale. De asemenea, valoarea punctului de pensie, stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2005, va fi, dupa denominare, de 295,56 lei noi. Prevederile ordonantei de urgenta se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005. Plata veniturilor, se poate face, incepand cu 1 iulie 2005, atat in moneda veche cat si in moneda noua, pana la sfarsitul anului viitor, cand vor fi retrase din circulatie vechile bancnote.

Incepand cu 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, va fi denominata, astfel incat 10.000 de lei vechi, aflati in circulatie, vor fi preschimbati pentru un leu nou. Noile bancnote vor intra in circulatie incepand cu 1 iulie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri