Statul a lasat mai multi bani la dispozitia firmelor romanesti
Recenta relaxare fiscala a lasat mai mult profit companiilor listate la bursa. Insa, investitorii, influentati de lichiditatea slaba a pietei din aceasta perioada, par sa nu aprecieze recentele rezultate financiare raportate de companii. Cifra de afaceri realizata de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti in primul trimestru al anului in curs a fost de 54.000 miliarde de lei, fara a lua in considerare activitatea societatilor din domeniul financiar-bancar. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, activitatea acestor companii a crescut cu 16%.

Rata de crestere a cifrelor de afaceri a fost depasita de majorarea profiturilor nete raportate de companii, care au crescut cu 36%, in timp ce societatile financiar-bancare au avut profituri cu 78% mai mari.

Astfel, companiile care au avut o activitate pozitiva au obtinut profituri de 6.186 miliarde lei, fara a lua in calcul si cele 2.251 miliarde lei obtinute de societatile financiar-bancare. Cu toate acestea, rezultatele bune nu s-au vazut prea mult in cotatiile bursiere, care au continuat sa scada. Investitorii par sa fie influentati de lichiditatea scazuta a pietei si manifesta prudenta in lansarea ordinelor de cumparare. Un exemplu elocvent este Artrom Slatina, pentru care, desi are indicatori de piata si financiari favorabili, pretul actiunilor nu s-a modificat semnificativ.

Cele doua companii petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare, au avut o activitate foarte buna in primul trimestru al anului, inregistrand cresteri atat ale cifrelor de afaceri, cat si ale profiturilor. Daca raportam profiturile nete la cifrele de afaceri, rezulta o rata a profitului de peste 14%. Rezultatele bune ale celor doua companii nu sunt surprinzatoare pentru investitori, deoarece managementul companiei Petrom a fost preluat, la sfarsitul anului trecut, de catre OMV, iar Rompetrol Rafinare vine dupa o restructurare sustinuta. Desi prin prisma acestor rezultate putem spune ca sectorul petrolier a devenit extrem de profitabil, totusi, celelalte doua rafinarii listate la Bursa de Valori Bucuresti si-au restrans activitatea. Si sectorul chimic a inregistrat majorarea profiturilor in primul trimestru, in timp ce cifra de afaceri a sectorului a scazut. Aceste fapte arata cresterea rentabilitatii companiilor.

Majorarea profiturilor a determinat inregistrarea unor valori ale indicatorului PER care arata, in medie, subevaluarea actiunilor acestor companii. Oltchim Ramnicu Valcea a obtinut in primul trimestru un profit de 305 miliarde de lei, de aproape 3,5 ori mai mare decat cel raportat in aceeasi perioada a anului trecut. La valoarea capitalului social de 323 miliarde lei, rezulta un PER de 0,9. Aceasta situatie se poate schimba in cazul in care se va realiza majorarea de capital cu creantele AVAS, hotarata inca de acum doi ani, insa atacata in justitie de actionarii minoritari.

Profiturile obtinute de companiile din sectorul financiar-bancar si cotatiile actiunilor emise de acestea au determinat inregistrarea unor valori ale indicatorului PER la care nu se gandea nimeni in urma cu trei-patru luni. Banca Romana pentru Dezvoltare si Banca Transilvania au raportat cresteri ale profiturilor de 73%, respectiv 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Banca Comerciala Romana si-a dublat profitul. Cele doua mari banci listate au un PER aproximativ egal, ceea ce arata ca investitorii le apreciaza in aceeasi masura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri