Gas de France (GDF), noul proprietar al Distrigaz Sud, a inceput chiar din a doua zi dupa finalizarea privatizarii sa militeze pentru reintroducerea abonamentelor la gazele naturale. Noul director al Distrigaz Sud, francezul Bernard Arnaud, a dat de inteles in fata presei ca va discuta cu autoritatile romane acest aspect. "Dorinta noastra este sa il vedem si in Romania (n.n., abonamentul), dar autoritatile sunt cele care propun. O sa cer autoritatilor si, daca ele accepta aceasta idee, noi vom analiza aceasta chestiune", a spus Arnaud.

Acesta sustine ca abonamentul acopera costurile fixe ale Distrigaz, mai precis cheltuielile legate de transportul gazului prin retea si de intretinerea si repararea conductelor de gaze. Acceptarea unei astfel de propuneri de catre stat ar bulversa total consumatorul roman care asista la un fel de alba-neagra a abonamentelor.

GDF sustine ca va face lucrari de ameliorare si extindere a retelelor de distributie cu cele 183 milioane de euro cu care a participat la majorarea capitalului social al Distrigaz Sud.

Din acesti bani, jumatate vor fi folositi pentru racordarea la gaze a 100 de localitati. Referitor la personalul companiei preluate, Arnaud a mentionat ca GDF va respecta contractul colectiv de munca.

In ceea ce priveste creantele pe care societatea de distributie le are de incasat, peste 500 miliarde de lei au fost convertite in actiuni ale unor companii din portofoliul AVAS. Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Dan Victor Alesandru, a declarat ca, in urma negocierilor cu GDF, s-a obtinut o reducere cu 15% a tarifului de distributie stabilit initial pentru prima perioada de reglementare. Astfel, societatea este obligata sa-si reduca costurile cu 15% pentru a fi acoperite prin tarif.

Distrigaz Sud avea, la momentul inaintarii ofertei finale a GDF, datorii de circa 10.000 miliarde de lei.