Rata somajului la nivel national a scazut cu 0,9% in noiembrie 2007 fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 4,2%, iar judetele cu cele mai ridicate niveluri sunt Vaslui (9,5%), Mehedinti (8,2%), Teleorman (7,4%), a declarat luni presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Potrivit presedintelui ANOFM, Ionel Muscalu, numarul total al somerilor a fost, in noiembrie, de 371.798 persoane, cu 4.423 mai multe fata de luna precedenta. Un nivel ridicat al somajului s-a mai inregistrat in Caras-Severin (7,2%), Covasna (7%), Ialomita (6,8%), Galati si Gorj (5,7%). La polul opus se situeaza judetele Ilfov si Timis (1,6%), urmate de Arad si Bistrita (2,4%), Satu Mare (2,6%) si Bihor (2,7%).

Rata somajului in capitala a fost de 1,9% fata de noiembrie 2006.

La nivel teritorial, numarul de someri a crescut in 20 de judete, cele mai importante urcari inregistrandu-se in judetele Ialomita (cu 2.091 mai multe persoane somere in noimebrie fata de luna precedenta), Constanta (1.880), Bihor (1.367), Mures (1.136) si in Teleorman (807). Cele mai importante scaderi ale numarului somerilor s-au inregistrat in noiembrie fata de luna anterioara in Bucuresti (1.013), Hunedoara (1198), Giurgiu (647), Valcea (511), Arges (468), Mehedinti (434) si Gorj (380).

Din totalul somerilor inregistrati, 115.356 persoane au fost indemnizate in noiembrie, cu 3.375 mai multe fata de luna octombrie a acestui an. In ceea ce priveste somerii neindemnizati, numarul acestora a crescut cu 1.048 de persoane fata de octombrie, ajungand la 256.442 persoane, ponderea somerilor neindemnizati fiind de 68,97%.

Potrivit datelor statistice ale ANOFM referitoare la somajul inregistrat pe sexe in luna noiembrie, acesta a crescut cu aceeasi rata atat pentru femei, cat si pentru barbati, respectiv cu 0,1% fata de octombrie, atingand 4,3% la barbati si 4,1% la femei.

Referindu-se la tendintele pe anul 2008, Ionel Muscalu a mentionat ca rata somajului va scadea, avand in vedere ca acest lucru s-a intamplat si in celelalte state care s-au integrat in Uniunea Europeana, deoarece forta de munca migreaza de bunavoie, urmand ca intr-un an, doi sau trei sa revina in tara.

Referindu-se la activitatea agentiei in anul 2007, presedintele ANOFM a precizat ca institutia a incercat sa atraga tinerii sa se inscrie in bazele de date, venind in ajutorul acestora prin caravane ale informarii, deoarece foarte multi dintre acestia nu sunt informati. Muscalu a mai spus ca, pentru tineri si pentru persoanele de peste 45 ani, exista subventii oferite angajatorilor, iar anul trecut au fost introduse si primele de angajare pentru tineri. De asemenea, el a spus ca exista subventii si pentru cei care angajeaza persoane cu dizabilitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri