Guvernul a discutat, ieri, ultimele modificari legislative si unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a Legii privind denominarea monedei nationale.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta, sumele rezultate, precum si drepturile si obligatiile care se calculeaza potrivit legii, se rotunjesc la un leu pentru fractiunile de 5.000 de lei (50 de bani) inclusiv, iar cele de pana la 4.900 lei (49 de bani) se neglijeaza. Pe de alta parte, valoarea punctului de pensie stabilita prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005, va fi de la 1 iulie, 295,56 de lei.

Referitor la denominarea monedei, Mugur Isarescu, intr-o emisiune de la Realitatea TV, a declarat ca peste patru ani dupa intrarea in circulatie a leului greu, la 1 iulie a.c., costurile Bancii Nationale vor fi mai scazute decat daca nu s-ar fi apelat la denominare. "Dupa patru ani, costurile legate de tiparire vor fi mai mici cu noua emisiune decat in situatia in care am fi constinuat vechea emisiuneö, a spus Isarescu. Pana la mijlocul anului 2009, costurile vor fi insa mai mici.

Avand in vedere ca Romania va putea adopta euro in 2012-2014, perioada in care BNR va inregistra costuri mai mici este aproximativ egala, a apreciat Isarescu.

Isarescu: Inflatia nu va depasi 5%

Guvernatorul BNR a mai spus ca rata inflatiei calculata pentru urmatoarele 12 luni nu va depasi nivelul de 5%. "Daca nu ar fi cresterile programate pentru preturile administrate, inflatia in Romania s-ar situa undeva la 5%. Chiar cu aceste majorari, in urmatoarele 12 luni, rata inflatiei nu va depasi 5%", a precizat guvernatorul BNR.