EIU anticipeaza ca Romania va avea anul acesta o crestere economica de 5,8% si o inflatie de 7,8%
Tarile in tranzitie nu vor mai beneficia anul acesta de aceleasi conditii bune de dezvoltare ca in 2004, din cauza evolutiei economiei mondiale, spun analistii. Ei cred ca si Romania va avea o crestere economica mai redusa in 2005, din cauza unei expansiuni mai mici a cererii interne si a exporturilor. Analistii economici spun la unison ca la nivel global ritmul de crestere economica va fi incetinit in 2005. Previziunile economistilor Bancii Europene, pentru Reconstructie si Dezvoltare sunt similare cu cele ale specialistilor Economist Intelligence Unit (EIU), limitelede variatie fiind foarte mici.

Dar pentru a putea intelege, sa vedem cum arata cadrul economic general, in viziunea analistilor, si felul in care va influenta acesta evolutia tarilor in tranzitie. Astfel, cele doua piete cu impact major asupra economiilor in tranzitie, Statele Unite si eurozona, vor avea viteze diferite de crestere.

Cresterea economiei americane va fi si in 2005 sanatoasa, desi analistii isi mentin avertizarile privind sustenabilitatea ei, in conditiile unui bubble (gogoasa) a preturilor pe piata imobiliara. In ceea ce priveste zona euro, specialistii nu exclud chiar o stagnare a cresterii economice. In plus, se vorbeste despre o continuare a cresterii preturilor la petrol si despre o reducere a fluxului de lichiditati. Banca Centrala a Statelor Unite va continua, cel mai probabil, sa promoveze o politica monetara stransa, desi dobanzile ar putea creste, in conditiile majorarii presiunii inflationiste. Banca Centrala Europeana va urma si ea, cel mai probabil, o politica mai prudenta, atata timp cat euro ramane puternic. Performantele robuste ale companiilor americane inregistrate la finele lui 2004, la care se adauga asteptarile pozitive pentru 2005, sugereaza faptul ca pietele de capital din tarile industrializate vor atrage capital si, astfel, vor reduce influxurile de capital din regiunile in tranzitie.

In ceea ce priveste Romania, analistii economici cred ca vom asista in 2005 la o incetinire a cresterii economice de la 8,3% la 5,8%, ca rezultat al unei expansiuni mai mici a cererii interne si a exporturilor, pe de-o parte, si al scaderii productiei agricole, pe de alta. Totusi, specialistii cred ca cererea interna va ramane robusta si in acest an, astfel incat in 2006 ar putea fi necesara o politica de corectie, care sa previna supraincalzirea economiei si sa tempereze deficitul de cont curent. De altfel, pentru 2006 se anticipeaza o noua reducere a cresterii economice, reflectand impactul asupra consumului al constrangerilor fiscale si efectul pe care aprecierea in termeni reali a leului o are asupra exporturilor. Se anticipeaza o crestere a somajului, pe masura ce autoritatile vor fi presate sa continue restructurarile si sa elimine subventiile pentru companiile cu pierderi, in vederea aderarii. Prognozele de inflatie raman ridicate, ca urmare a presiunii cererii generate de cresterea rapida a salariului real si a creditului, dar si de recentele cresteri ale tarifelor la energie.

Asteptata renuntare, inainte de aderarea din 2007, la preturile administrate va complica procesul de tinere sub control a inflatiei si va readuce in atentie nevoia de politici fiscale stranse. EIU anticipeaza o inflatie de 7,8% pentru finele anului 2005, iar pentru 2006 de 5,9%. In ce priveste rata de schimb, analistii cred ca inflatia relativ mare (comparativ cu cea inregistrata de partenerii europeni) va necesita in continuare deprecierea nominala a leului in 2005-2006.

Prognozele noastre de baza pornesc de la ipoteza unei puternice aprecieri reale a leului in 2005, data de liberalizarea contului curent si de imbunatatirea perceptiei asupra Romaniei, care va duce la afluxuri mari de capital strain. Aceasta poate afecta grav competitivitatea, facand dificila reducerea deficitului de cont curent pana la un nivel sustenabil, arata analistii EIU. Chiar daca BNR a anuntat ca va pune in practica politica de tintire a inflatiei, EIU considera ca autoritatile monetare vor continua in realitate sa tinteasca rata de schimb. Deficitul de cont curent este estimat de analisti la 8,3% din PIB pentru 2004.

Banii europeni vor sustine cresterea economica din europa centrala si de est

Analistii cred ca perspectiva generala de crestere economica a Europei Centrale si de Est si a Tarilor Baltice este mai putin pesimista, deoarece conditiile internationale negative sunt atenuate de continuarea procesului de integrare si de transferul net al fondurilor europene. In cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est principalul risc ramane politica fiscala. Din punct de vedere monetar, afluxurile de capital vor exercita presiuni de crestere a ratelor de schimb. Desi aceasta ar putea avea un impact asupra stabilitatii macroeconomice in cursa pentru adoptarea euro, va ajuta pe termen scurt la reducerea presiunilor inflationiste.

Inflatia nu va creste intr-un ritm accelerat in 2005

Cresterea ratei inflatiei din 2004 nu se va mai regasi in acest an in acelasi ritm, in conditiile in care a avut loc ajustarea preturilor, ca urmare a aderarii. Totusi, cresterea puternica a creditarii interne, desi este un semn de prosperitate, ar putea fi o amenintare pentru stabilitatea sectorului financiar, pe termen mediu. In ceea ce priveste Romania, analistii EIU anticipeaza o inflatie de 7,8% pentru finele lui 2005 si 5,9% pentru 2006, in vreme ce BERD sustine ca Romania va avea o inflatie de 8,3% in 2005. EIU anticipeaza ca renuntarea la preturile administrate, necesara in vederea aderarii, va complica procesul de tinere sub control a inflatiei si va readuce in atentie nevoia de politici fiscale stranse.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri