Romania are al cincilea deficit comercial ca marime din UE

Romania, a 17-a tara din Uniunea Europeana dupa produsul intern brut, este pe locul al cincilea in dupa dimensiunea deficitului comercial, care ajunsese, dupa primele noua luni ale anului, la 15 miliarde euro, arata datele statistice publicate de Eurostat.

Doar patru tari membre ale blocului economic comunitar inregistrasera in primele trei trimestre din acest an un deficit comercial mai mare decat Romania - Marea Britanie (100 miliarde euro), Spania (69 miliarde euro), Franta (31,3 miliarde euro) si Grecia (28,2 miliarde euro).

Exporturile Romaniei au crescut cu 12% in primele noua luni ale anului fata de perioada similara din 2006, pana la 21,5 miliarde euro, in conditiile in care avansul importurilor a fost, in acelasi interval, de 27%, pana la 36,5 miliarde euro.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica (INS), deficitul comercial al Romaniei a fost, in primele zece luni ale anului, de 56,8 miliarde lei (17,2 miliarde euro), in crestere cu 17,3 miliarde lei (6 miliarde euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii exporturilor cu 5,6% si a importurilor cu 18,6%.

Contributia Romaniei la deficitul balantei comerciale al Uniunii Europene in schimburile cu state dinafara blocului s-a diminuat in octombrie 2007 pana la -0,5 miliarde euro, de la -0,6 miliarde euro in luna precedenta, in conditiile in care, per total, deficitul comercial al UE cu partenerii comerciali s-a diminuat de la 16,1miliarde euro in septembrie la 15,1 miliarde euro in luna octombrie a acestui an.

Exporturile totale ale Romaniei catre state dinafara Uniunii Europene au urcat, in octombrie 2007 fata de luna precedenta cu 11,1%, pana la aproximativ 0,7 miliarde euro, iar importurile au inregistrat o crestere usoara, de 0,4%, pana la peste 1,3 miliarde euro. Cea mai mare contributie la deficitul comercial al UE au avut-o Olanda (7,1 miliarde euro) si Marea Britanie (6,7 miliarde euro).

Din punctul de vedere al dimensiunii economiei, Romania - a saptea tara din UE dupa numarul de locuitori - se situa anul trecut pe pozitia a 17-a intre tarile membre, cu un PIB de 97,1 miliarde euro.

Deficitul balantei comerciale a UE a fost diminuat de contributia pozitiva a Germaniei (excedent de 7,3 miliarde euro) si a Suediei (1,5 miliarde euro). Germania a raportat, pentru primele noua luni ale acestui an un excedent comercial masiv, de 146,8 miliarde euro, in crestere cu 31% fata de acelasi interval din anul trecut.

Valoarea totala a exporturilor statelor din UE catre parteneri dinafara blocului a fost, in luna octombrie, de 106,3 miliarde euro, iar importurile au ajuns, in aceeasi luna, la 121,4 miliarde euro.

Potrivit Eurostat, primele estimari ale deficitului comercial ale UE cu parteneri comerciale externi indicau un nivel de 14,2 miliarde euro, mai restrans fata de octombrie anul trecut, cand a fost de 14,9 miliarde euro si de septembrie 2007, cand deficitul era de 16,7 miliarde euro.

Pentru zona euro, schimburile comerciale ale celor 13 state cu parteneri dinafara acestui grup indicau un excedent de 6,1 miliarde euro, cu mult peste nivelul din octombrie anul trecut, de 2,4 miliarde euro, si de cel din septembrie 2007, de 3,7 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri