Serviciul de plata on-line a contributiilor persoanelor fizice va fi extins la nivelul intregii tari prin ordonanta de guvern privind modificarea codului fiscal, care va fi aprobata pana in februarie 2008, a spus, marti, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu.
"Ordonanta de guvern numarul 47/2007 privind modificarea codului de procedura fiscala va fi aprobata cel mai tarziu in februarie 2008. Pentru anul viitor, ANAF se va concentra pe centralizarea declaratiilor fiscale si plata on-line pentru persoanele fizice", a declarat presedintele ANAF, Daniel Chitoiu.

Presedintele ANAF a mai spus ca intentioneaza sa extinda la nivelul intregii tari platile on-line si sa implementeze sistemul GPS pentru transportatori si depozitari. Astfel, se vor putea monitoriza toate mijloacele de transport.

"O sa ne concentram foarte mult pe combaterea evaziunii fiscale in domeniul petrolului si pentru prevenirea contrabandei de tigari. In 2007 am confiscat de 3,5 ori mai multe tigari decat in anul precedent", a adaugat presedintele ANAF.

ANAF a contribuit anul trecut cu circa 1% mai mult la produsul intern brut (PIB) al Romaniei si a inregistrat o crestere a colectarilor cu 22% fata de 2006, a mai spus Chitoiu.

Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, contributiile sociale platite de angajatii cu venituri mari nu vor mai fi limitate, incepand cu 1 ianuarie 2008, iar pragul privind pensia cuvenita acestora va fi eliminat.

Printre modificarile la Codul Fiscal se mai numara modalitatile de plata a taxei pe valoarea adaugata, precum si posibilitatea distribuirii dividendelor in timpul anului.

Sistemul de declarare on-line a obligatiilor catre buget a intrat in functiune, mai intai, in Bucuresti si in judetul Ilfov, pe 15 aprilie 2007. Ulterior, in septembrie 2007, sistemul a fost introdus in alte zece judete: Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Iasi, Olt, Sibiu, Timis, Valcea. ANAF si-a propus ca, in primul trimestru al anului viitor, sa extinda in toata tara modalitatea de declarare on-line. Modalitatea uzuala de depunere a declaratiilor este pe hartie si discheta.

Potrivit datelor Fiscului, peste 9.500 de firme au cerut, pana la sfarsitul lunii noiembrie, certificate digitale, optand astfel pentru varianta on-line. Numarul este scazut avand in vedere ca in Bucuresti si in celelalte 11 judete sunt inregistrate in jur de 780.000 de firme, potrivit statisticilor Registrului Comertului, peste 300.000 dintre acestea fiind in Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri