Caderea indicatorilor macroeconomici, precum deficitul de cont curent, inflatia si inrautatirea perspectivei ratingului de tara, a condus, in ultimele luni, la diminuarea interesului investitorilor fata de piata financiara romaneasca, spune Marcus Svedberg, economist sef al East Capital.
"Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scaderea apetitului investitorilor fata de piata financiara romaneasca. Volumul mediu tranzactionat in noiembrie a fost de 14,2 milioane de euro, fata de 22,8 milioane de euro in luna iulie", a declarat, Svedberg

Economistul sef al East Capital semnaleaza inflatia din toate statele din regiune.

"Perioada hiper-inflatiei este demult apusa in toata Europa de Est, insa cresterea preturilor din ultima perioada ridica noi semne de intrebare privind nivelul inflatiei in zona. Desi recentele presiuni inflationiste sunt problematice, e important sa facem diferenta intre socurile inflationiste pe termen scurt si, respectiv, trendul general al inflatiei pe termen lung. Previziunile privind inflatia in 2008 nu sunt omogene in ceea ce priveste Europa de Sud- Est si ne asteptam ca inflatia sa inceapa sa creasca din nou in unele tari, in timp ce va continua sa scada in altele", a afirmat Svedberg.

Cresterea preturilor din regiune este determinata, in principal, de crestera preturilor la alimente si energie, economistii apreciind ca acestea sunt niste socuri temporare.

"Cresterile temporare de preturi pe care le vedem astazi sunt problematice pe termen scurt, dar nu sunt neaparat mari obstacole pe termen lung, atat timp cat actualele preturi mari ale energiei si materiilor prime alimentare vor scadea. Nici faptul ca unele guverne cheltuiesc mai mult in anii electorali nu este un motiv de ingrijorare, cu conditia ca acest lucru sa nu le scape efectiv din maini. Este important sa ne amintim ca toate tarile din Europa de Est au facut progrese remarcabile in scaderea inflatiei in acelasi timp in care au inregistrat cresteri economice rapide, insa toate aceste state trebuie sa continue lupta pe termen lung impotriva «fantomei» inflatiei pentru a se putea dezvolta mai departe", a spus Svedberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri