Guvernul a decis sa acorde despagubiri pentru toate persoanele care au depus bani la CEC, pana la 15 februarie 1992, in vederea achizitionarii de autoturisme, indiferent de marca, astfel incat vor primi despagubiri si cei care intentionau sa cumpere autoturisme Oltcit, Lada si Aro, nu numai Dacia.
Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 146/2007, astfel incat vor primi despagubiri si persoanele care au facut depozite la CEC pentru celelalte tipuri de autoturisme existente la acea vreme, nu doar pentru masinile Dacia, cum prevedea legea mentionata, scrie NewsIn.

Guvernul a decis si modificarea datei de constituire a depozitelor la CEC. Astfel, se va prelungi termenul - de la 1 noiembrie 1990 pana la 15 februarie 1992. Sunt luate in calcul doar acele depozite constituite din sume reprezentand avansuri sau depuneri integrale in vederea achizitionarii de autoturisme, existente in sold, fara dobanda aferenta si din care nu s-au facut retrageri.

Indicii statistici luati in calcul la determinarea valorii despagubirilor sunt indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica. Data limita pana la care se aplica indexarea este 31.07.2007.

Valoarea despagubirii a fost determinata de CEC prin indexarea de la data depunerii si pana la data de 31.07 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente in conturile active ce indeplinesc conditia neafectarii soldului initial, cu indicii preturilor de consum.

Valoarea totala a despagubirilor insumeaza 759,784 milioane lei noi, suma fiind asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii. Titlurile de stat se emit in doua transe, pe numele CEC si au scadenta la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise in prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise in a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei noi – corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti – iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,702 milioane lei noi – corespunzatoare unui numar de 17.545 deponenti.

La data scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei si Finantelor procedeaza la rascumpararea acestora.

Incepand cu prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, persoanele indreptatite sa primeasca despagubire se pot prezenta la ghiseele CEC in vederea punerii la dispozitie a sumelor cuvenite. Pentru a intra in posesia banilor, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele „cec cu suma limitata” si actul de identitate, actele de stare civila sau alte documente dupa caz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri