Firmele romanesti nu vor mai avea obligatia de a inregistra in Romania contractele incheiate cu firmele straine sau cu persoanele fizice nerezidente pentru activitati derulate in afara tarii, potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, modificate saptamana trecuta de Guvern.

Noile reglementari privesc metodologia de aplicare a Ordonantei de Urgenta 106/2007 pentru modificarea Codului Fiscal, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2008.

Hotararea adoptata de Guvern aduce clarificari privind unele aspecte legate de inregistrarea contractelor incheiate de persoanele juridice romane cu persoanele juridice straine sau cu persoanele fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari servicii - lucrari de constructii, montaj, activitati de supraveghere, consultanta, de asistenta tehnica, dar si a altor activitati care pot constitui sediu permanent in Romania.

In noile reglementari de aplicare a Codului Fiscal se va preciza ca persoanele juridice romane nu mai au obligatia inregistrarii contractelor incheiate cu persoanele juridice straine sau persoanele fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei.

In domeniul impunerii veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti, s-a introdus posibilitatea depunerii la platitorii de venit a certificatelor care atesta rezidenta, in original si in copie, obligatie pe care o au nerezidentii beneficiari ai veniturilor din Romania.

Actul normativ clarifica regimul fiscal aplicabil cheltuielilor cu pierderile tehnologice, cu transportul si cazarea unor persoane fizice asimilate salariatilor, precum si a celor legate de stocuri si mijloace fixe distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora. Acesta mai introduce precizari legate de scutirea de la plata impozitului pe dividende in cazul dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

In privinta impozitului pe venit, actul normativ coreleaza prevederile din normele metodologice referitoare la data de la care devin impozabile veniturile realizate din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate de colectare, procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare (de la 1 ianuarie 2009).

In privinta taxei pe valoarea adaugata, actul normativ stabileste, printre altele, conditiile pentru neimpozitarea bunurilor pierdute sau furate, dovedite legal si clarifica anumite aspecte in contextul prelungirii termenului pentru plata TVA la organele vamale - pana la 31 decembrie 2011.

Referitor la accize si alte taxe speciale, au fost emise reguli privind comercializarea si transportul tutunului brut si al celui partial prelucrat si a fost reglementata metodologia de restituire a accizelor pentru produsele supuse accizelor nearmonizate, achizitionate din state membre sau din import, si care ulterior sunt exportate sau livrate catre un alt stat membru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri