Legea bugetului pe 2008 a fost publicata, luni dupa-amiaza, in Monitorul Oficial, dupa ce a fost promulgata de seful statului, cu cateva ore mai devreme.
Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea Bugetului de Stat pe anul 2008, anuntul fiind facut in jurul orei 12, 40, in vreme ce bugetul asigurarilor sociale a fost promulgat de seful statului vineri.

Directia pentru relatii publice a Camerei Deputatilor a anuntat ca Secretariatul General al Camerei Deputatilor a primit, luni, Legea privind Bugetul de Stat pe 2008 promulgata de presedinte, documentul fiind trimis, in jurul orei 13.15, spre publicare la Monitorul Oficial, scrie NewsIn.

Bugetul asigurarilor sociale a fost publicat in Monitor tot luni.

Parlamentul a adoptat pe 20 decembrie bugetul de stat si pe cel al asigurarilor sociale, pentru primul votand 249 de parlamentari si exprimandu-se impotriva 93, in timp ce pentru al doilea inregistrandu-se 342 de voturi pentru si doua abtineri. Singurul partid care a votat impotriva bugetului de stat a fost Partidul Democrat-Liberal, insa pana si parlamentarii noii formatiuni au fost de acord cu bugetul asigurarilor sociale.

Parlamentul a adoptat pe 20 decembrie bugetul de stat si pe cel al asigurarilor sociale, pentru primul votand 249 de parlamentari si exprimandu-se impotriva 93, in timp ce pentru al doilea inregistrandu-se 342 de voturi pentru si doua abtineri.

Mare parte din amendamente vizeaza introducerea unor masuri sociale si sunt rezultatul unui compromis facut de guvernul de dreapta condus de Tariceanu. Practic, guvernantii liberali au fost obligati sa negocieze si sa accepte mare parte din revendicarile oamenilor lui Mircea Geoana, pentru a-si asigura astfel majoritatea necesara adoptarii celei mai importante legi a Executivului. Adoptarea unui pachet de masuri precum cresterea salariilor pentru profesori sau majorarea pensiilor poate fi pusa si in contextul faptului ca anul 2008 este un an electoral, iar cutuma arata ca, toate guvernele care s-au succedat la putere, au incercat sa isi sporeasca capitalul electoral, mai cu seama in anul alegerilor, prin astfel de masuri cu profunda tenta populista, masuri ce au fost decontate ulterior tot de catre contribuabil, ca urmare a efectelor pe care le au asupra economiei.

Administratia Prezidentiala a anuntat ca Basescu va media intre Guvern si sindicate intr-o intalnire la Cotroceni, pe 7 ianuarie. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de intentia Guvernului de a reduce contributiile sociale, in 2008, cu sase procente, in special contributia la fondul pentru accidente de munca, ceea ce ar duce, practic, la desfiintarea acestuia. Singurul amendament al reprezentantilor salariatilor care a trecut de Parlament a fost majorarea comisionului acordat Postei Romane, pentru plata pensiilor, de la 0,7%, la 1,03%.

Seful statului l-a acuzat in urma cu cateva saptamani pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca a blocat publicarea cat mai rapida a deciziei CCR care a constatat neconstitutionalitatea Comisiei de la Cotroceni si ii dadea mana libera sefului statului sa avizeze inceperea urmaririi penale impotriva mai multor fosti si actuali ministri. Motivatia a fost facuta publica pe 27 noiembrie, Secretariatul Camerei a precizat ca a primit-o pe 4 decembrie si ca a trimis-o spre publicare pe 5 decembrie, iar in Monitor a aparut pe 12 decembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri