Romania a contestat la sfarsitul anului trecut, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua decizii ale Comisiei Europene referitoare la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au facut si alte state membre UE, printre care Bulgaria.
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat, citat de NewsIn, ca Executivul a hotarat in sedinta din 19 decembrie sa actioneze Comisia Europeana in instanta, iar in baza acestui mandat Romania a introdus, in 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua actiuni pentru anularea deciziilor Comisiei din 26 octombrie 2007.

Potrivit site-ului Curtii Europene de Justitie, Tribunalul de Prima Instanta se afla in vacanta in perioada 17 decembrie 2007- 6 ianuarie 2008. Potrivit lui Ciocanea, instanta va emite o decizie in doua-trei luni, insa, daca aceasta este in defavoarea Romaniei, decizia Comisiei Europene, care este executorie, va ramane in vigoare, deoarece nu exista cai de atac.

Prin prima decizie a Comisiei contestata de Romania a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru Romania pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru Romania in perioada 2008-2012.

Potrivit lui Ciocanea, in documentul trimis instantei se argumenteaza ca CE si-a depasit atributiile stabilind cote de emisie de gaze, in conditiile in care Comsia poate doar sa respinga sau sa aprobe planul national de alocare a emisiilor.

Totodata, Romania contesta modul de calcul utilizat de CE. Seful DAE spune ca Romania a aplicat un mod de calcul cunoscut si agreat de CE, iar Comisia a utilizat un mod de calcul "netransparent", modificat in 2007, care a fost aplicat doar in cazul Romaniei si Bulgariei.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DAE, Departamentul pentru Afaceri Europene a analizat impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile implicatiile pe care le au asupra Romaniei cele doua decizii ale Comisiei, tinand seama si de informatiile primite din partea Ministerului Economiei si Finantelor si a Comisiei Nationale de Prognoza.

Deciziile Comisiei Europene in privinta reducerii emisiilor poluante au fost contestate in instanta si de Bulgaria, Ungaria si Cehia.

Bulgaria a depus un apel la Curtea Europeana de Justitie impotriva deciziei Comisiei Europene de a reduce drastic cota acestei tari de emisii de gaze cu efect de sera in data de 28 decembrie, fiind vorba, ca si in cazul Romaniei, de prima actiune juridica de la aderare intreprinsa de Sofia impotriva CE.

In octombrie, Comisia Europeana a redus cota Bulgariei de emisii de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012 cu 37%, argumentand ca Sofia nu a furnizat argumente convingatoare pentru a-si sustine cererea unei cote mai mari. Specialistii spun ca Bulgaria cauta cu disperare o modalitate de a preveni o reducere drastica a cotei de emisii, care ar fi dezastruoasa pentru industria sa.

Si Guvernul bulgar, ca si cel roman, sustine ca noua cota nu a fost calculata corect. In plus, potrivit Sofiei, Comisia nu a tinut cont de inchiderea unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Kozlodui, ceea ce duce la exploatarea la capacitate maxima a centralelor hidroelectrice, producatoare de dioxid de carbon. In incercarea de a proteja Bulgaria de o reducere prea drastica a cotei de CO2, ministrul mediului Jevdet Ceakarov s-a intalnit cu comisarul pentru mediu Stavros Dimas, insa fara sa obtina vreun rezultat.

Recursul in anularea unei decizii a Comisiei Europene este reglementat de articolul 230 al Tratatului si vizeaza anularea actelor juridice cu caracter obligatoriu emise de Consiliul UE si Comisia Europeana.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri