Rata somajului in randul persoanelor care si-au cautat un loc de munca in ultima luna a fost de 6% in al treilea trimestru din 2007, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, nivelul cel mai ridicat, de 20,7%, inregistrandu-se in randul tinerilor, arata INS.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca rata somajului BIM (in randul persoanelor care nu au un loc de munca, si-au cautat o slujba in ultima luna si sunt dispuse sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani) era, in trimestrul al treilea din 2007, era cu 1% mai mic decat in trimestrul corespunzator al anului precedent.

Pe sexe, rata somajului in randul barbatilor a fost de 6,7%, cu 1,6 puncte procentuale mai ridicata decat in randul femeilor (5,1%) . Totodata, cei mai multi someri se gaseau, in al treilea trimestru al anului trecut, la oras, unde rata somajului a fost de 7,8%, cu 3,9 puncte procentuale mai ridicata decat in mediul rural. INS mai arata ca rata somajului BIM avea nivelul cel mai ridicat, de 20,7%, in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a fost de 60,5% in trimestrul al treilea al anului trecut, cu aproape un procent mai ridicata fata de trimestul anterior (59,5%), dar in scadere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent (60,9%).

Cea mai semnificativa crestere - de 3,6 puncte procentuale - s-a inregistrat in randul persoanelor varstnice (55-64 de ani). Astfel, distanta fata de tinta de 50% stabilita pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona era in septembrie de 4,9 puncte procentuale. Totodata, nivelul ratei de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 de ani) se situeaza la o distanta de 9,5 puncte procentuale fata de tinta de 70% stabilita prin acelasi document.

INS mai informeaza ca rata de ocupare avea, ca si in trimestrele anterioare, valori mai ridicate pentru barbati (66,5%, fata de 54,5% pentru femei) si pentru persoanele din mediul rural (65,5%, fata de 57,0% in mediul urban). Totodata, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) era de 25,9%.

In perioada iulie-septembrie 2007, populatia activa a Romaniei era de 10,305 milioane persoane, din care 9.691.000 de persoane erau ocupate si 614.000 erau someri BIM.

Somerii in sens BIM sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautarea activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca reprezinta ponderea populatiei ocupate cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani in populatia totala in varsta de 15-64 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri