Pana atunci, tranzactiile la Bursa, dobanzile si imobiliarele sunt taxate pe stilul vechi
Balbaiala dupa balbaiala, Codul fiscal nu a ajuns nici astazi bun de folosit dupa fix o jumatate de an de la introducerea principalei modificari pe care a adus-o - cota unica de 16%.

Fara sa insistam pe faptul ca veniturile se taxeaza inca diferentiat anul acesta, ordonanta care modifica legea fiscala a fost poate cel mai tergiversat, modificat si remodificat text legislativ din ultimii 15 ani, aceasta in conditiile in care este vorba de taxele cu care Guvernul vrea sa reduca deficitul bugetar si sa mai atraga si investitii, eventual straine.

Legea de modificare a OUG 138/2004, prin care au fost aduse modificari Codului fiscal, intra in vigoare in data de 4 iunie, la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, potrivit prevederilor Constitutiei, desi mai multe articole stabilesc ca o serie de prevederi se aplica de la 1 iunie.

Legea 163/2005, prin care se aproba OUG 138, a fost publicata in Monitorul Oficial 466 din 1 iunie 2005, in aceeasi zi in care a fost transmisa de la Camera Deputatilor si semnat decretul prezidential, Traian Basescu aflandu-se in Japonia la Expozitia Mondiala. In situatia in care intr-o lege este prevazut un alt termen de intrare in vigoare, anterior termenului de trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, acesta nu poate fi avut in vedere deoarece potrivit art. 15 alin. (2) din Constitutie, legea poate dispune numai pentru viitor.

Inainte de aparitia actului normativ in Monitorul Oficial, Guvernul a transmis un comunicat in care a anuntat ca a emis o ordonanta de urgenta prin care se amana, pana la publicarea in Monitorul Oficial, articolele OU 24/2005 care urmau sa intre in vigoare la 1 iunie, preluate prin decizia parlamentarilor in legea de aprobare a Ordonantei 138.

Pana la 4 iunie, vor ramane valabile cotele de 1% de impozit pentru veniturile din dobanzi si castigurile obtinute din piata de capital, urmand sa fie majorate la 10% de la aceasta data.

Impozitele majorate pentru veniturile din dobanzi, tranzactii imobiliare si castigurile pe piata de capital se aplica, totusi, de la 1 iunie, dupa ce in Monitorul Oficial a fost publicat decretul prezidential prin care a fost promulgata legea de modificare a Codului fiscal.
In procedura de validare parlamentara ordonanta a suferit o serie de modificari, printre care eliminarea accizelor pentru camerele foto digitale si a TVA pentru spectacole.

Parlamentul a stabilit initial data de 1 iunie pentru cresterea impozitelor pentru veniturile din investitii.
Potrivit formei actuale a Codului fiscal, veniturile obtinute pe piata de capital si cele din dobanzi sunt impozitate cu 10%, cu unele specificatii.

Anul acesta vor fi impozitate cu 10% tranzactiile de actiuni. Vor fi impozitate in continuare, si dupa 1 ianuarie 2006, cu 1% trazactiile cu actiuni dobandite inainte de 4 iunie si cele detinute in portofoliu pe o perioada mai lunga de un an. De la 1 ianuarie 2006 se va impozita portofoliul prin procedurile de plata lunara si anuala a impozitului cu recalculare. Impozitul va fi atunci de 16%.

De la 4 iunie, se introduce si TVA pentru serviciile de transmisie de programe TV prin cablu.
Doar veniturile din dobanzi din depozite create dupa data de 4 iunie vor fi impozitate cu 10%.

Cod fiscal 2005 - Serial de groaza pentru mediul de afaceri

1 ianuarie - Introducerea cotei unice de impozitare de 16%.

24 ianuarie - Senatul aproba introducerea cotei unice.

26 ianuarie - Vizita FMI la Bucuresti. Originea sirului de balbaieli. Institutia cere Guvernului sa majoreze anticipat accizele si sa mareasca TVA.

28 februarie - Termen la care Codul trebuia adoptat de Guvern. Dezbaterea a fost amanata.

3 martie - Adoptarea Codului fiscal in Guvern nu s-a produs, desi a fost trambitata de premierul Tariceanu si de ministrul Finantelor, si nici nu sunt sperante pentru urmatoarele doua saptamani.

17 martie - Piata de capital se afla in cadere libera, influentata de indecizia Guvernului cu privire la data intrarii in vigoare a noului Cod fiscal - 1 mai sau 1 aprilie.

20 martie - Prima lectura la Guvern.

23 martie - Coalitia de guvernamant decide ca modificarile aduse Codului fiscal sa intre in vigoare incepand cu luna mai, cu exceptia prevederilor referitoare la accize.

24 martie - Guvernul aproba majorarile de accize si de tarife administrate de la 1 aprilie.

1 aprilie - Accizele si preturile la utilitati s-au majorat in bloc.

12 aprilie - Persoanele care isi deschid conturi bancare pana la 1 mai vor plati un impozit de unu la suta , modifica si se inteleg, Ionut Popescu si Varujan Vosganian.

13 aprilie - Serii de modificari in Senat.

20 aprilie - Comisia de Buget-Finante si Banci a Senatului a semnat raportul privind modificarile Codului fiscal prezentate de Guvern.

27 aprilie - Declaratie a Victoriei Tomi, director in cadrul Ministerului Finantelor Publice: "A fost un accident. Nemultumirea mediului de afaceri cu privire la modul in care s-a schimbat Codul fiscal este foarte mare. Masurile au fost luate in graba (?) si nu a mai existat loc pentru transparenta".

1 mai - Modificarile nu mai intra in vigoare si sunt decalate pentru 1 iunie.

5 mai - Plenul Senatului aproba proiectul de lege cu unele amendamente.

24 mai - Deputatii adopta Ordonanta de modificare a Codului fiscal, cu amendamentele operate de Comisia de Buget-Finante.

31 mai - Bancile, agentii imobiliari si brokerii intra in criza. Modificarile privind taxarea capitalului sunt prevazute pentru 1 iunie, dar Ordonanta in cauza nu a intrat in Monitorul Oficial si nu a incheiat procesul legislativ.

1 iunie - Ordonanta este publicata in regim de urgenta in Monitorul Oficial, iar Finantele o trimit spre semnare prin fax presedintelui Basescu, aflat in vizita la Tokyo.

1 iunie - Ministrul Popescu emite o noua ordonanta prin care ii lasa pe contribuabili cu vechile taxe pana la intrarea in vigoare a noului Cod.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri