Citeva zeci de companii romanesti si chinezesti analizeaza zilele acestea, in cadrul Forumului economic romano-chinez, oportunitatile de investitii oferite de economiile celor doua state.
Firmele chinezesti se afla in cautare de parteneri in Romania. Chinezii privesc tara noastra ca pe o baza de lansare a produselor catre piata europeana. La rindul lor, companiile romanesti tatoneaza oportunitatile de export oferite de economia chineza.

Volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state nu depaseste un miliard de dolari, cu mult sub potential, sustine Marian Viorel Pana, presedintele Grupului de afaceri romano-chinez. China se afla pe locul sapte in topul principalelor state furnizoare de marfuri pentru Romania, dar nu intra in primele zece destinatii de export ale tarii noastre. Investitiile chinezesti in Romania nu sint mai mari de 100 de milioane de dolari, cele romanesti in China sint insa aproape nesemnificative. Aceasta este situatia in momentul de fata, dar lucrurile s-ar putea schimba intr-un viitor apropiat, este de parere Viorel Pana, presedintele Grupului romano-chinez.

Daca pina nu de mult afacerile chinezesti in Romania se limitau la comert, acum tot mai multe firme doresc sa se implice in productie. Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, i-a indemnat ieri pe afaceristii chinezi sa investeasca in Romania si le-a prezentat acestora lista cu spatiile libere din portofoliul AVAS si al Ministerului Economiei si Comertului. Din datele prezentate rezulta ca Romania dispune de 1,125 milioane metri patrati de terenuri unde exista infrastructura si utilitati, deci nu necesita investitii suplimentare.

Parcurile industriale, cele mai interesante proiecte

Primul pas a fost facut, firma FMG intrind puternic pe piata produselor electrotehnice autohtone, cu un nou brand. Parcurile industriale par sa prezinte insa obiectivul principal al ambelor tari, probabil si ca urmare a facilitatilor acordate de statul roman unor asemenea investitii. Recent, Consiliul Judetean Bacau a lansat o oferta firmelor chineze sa construiasca un parc industrial cu profil textil la Roman, ne-au spus organizatorii Forumului Romano-Chinez. Principala oportunitate in ce priveste infiintarea unui parc industrial se profileaza insa la marginea Bucurestiului. Este un proiect de parc industrial IT, care ar putea fi realizat cu o investitie mixta - una din cele mai mari societati de profil din China si patru firme romanesti, au explicat acestia. Investitia initiala se cifreaza la circa patru milioane de euro.

Turismul balnear, o alta oportunitate

Alte afaceri de care firmele chineze s-au declarat interesate sint prelucrarea lemnului, industria materialelor de constructii, dar si reabilitarea hotelurilor de pe litoral si a unor statiuni balneoclimaterice. O serie de societati din China sint in tratative cu firme romanesti pentru parteneriate pe infrastructura si livrarea de echipamente industriale pe terte piete, cum ar fi Kazahstan sau Siria. Extinderea afacerilor dincolo de granite este sustinuta puternic de principala banca a Chinei. Reprezentantul Bancii Nationale de Dezvoltare a Chinei a spus recent ca institutia pe care o reprezinta sprijina absolut orice proiect de investitii in afara tarii, ne-a explicat Viorel Pana.

Firmele romanesti incep sa se miste

Societatile romanesti abia acum incep sa-si intoarca fata spre piata chineza. Romania ar putea exporta tehnologie, masini unelte, insa pina acum nu am avut o strategie clara de promovare. Totul a ramas la nivel de declaratii de intentie, au explicat reprezentantii Forumului. Principalul partener al Romaniei in aceasta tara este la ora actuala combinatul Sidex. Mittal Steel exporta otel in China. O alta firma, cunoscuta la noi mai degraba pentru marca de bautura comercializata, a intrat recent pe piata chineza cu materiale de constructii. Si-au deschis reprezentanta la Beijing si exporta granit.

Investitiile romanesti in China s-ar putea dubla sau chiar tripla cu conditia sa se depaseasca faza declaratiilor de intentie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri