Persoanele care obtineau, la finalul lui 2007, venituri din cedarea folosintei bunurilor - precum proprietarii cu cel putin cinci contracte de inchiriere sau subinchiriere - vor fi impozitate, din 2008, ca pentru veniturile din activitati independente, riscand sa plateasca mai mult, anunta ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, cota de impozitare este aceeasi, de 16%, atat in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor cat si pentru cele din venituri independente, insa proprietarii cu cel mult patru contracte, care se incadreaza in prima categorie, pot beneficia de deduceri de pana la 25% din venitul net impozitabil, in timp ce persoanelor din a doua categorie li se aplica mai greu astfel de scutiri.

Motivul este ca exista mult mai putine cheltuieli acceptate pentru deducere in al doilea caz, astfel incat venitul impozitat poate fi mai mare.

Contractele de arendare a bunurilor agricole nu sunt luate in calcul pentru stabilirea numarului de contracte care aduc venituri din cedarea folosintei bunurilor, mai anunta Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) intr-un comunicat publicat joi.

In vederea stabilirii platilor anticipate pentru anul 2008, contribuabilii trebuie sa declare, pana pe 15 ianuarie 2008, la organul fiscal competent, veniturile si cheltuielile estimate, prin completarea si depunerea formularului "220 - Declaratie privind venitul estimat", mai precizeaza reprezentantii ANAF.

In cazul in care, la sfarsitul anului fiscal 2008, contribuabilii au in derulare mai putin de cinci contracte, incepand cu anul 2009, acestia pot declara venitul net realizat din inchiriere sau subinchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si