Salariul mediu net a fost de 1.121 lei in luna noiembrie a anului trecut, cu 37 lei (3,4%) mai mare decat in luna precedenta, cele mai insemnate cresteri inregistrandu-se in domeniul asigurarilor si al caselor de pensii, iar scaderi ale castigului mediu au existat in industria miniera si edituri.
Institutul National de Statistica (INS) a informat, vineri, ca salariul mediu brut a fost de 1.522 lei in luna noiembrie 2007, cu 3,5% mai mare decat in luna precedenta, in timp ce castigul salarial mediu net s-a majorat cu 3,4% fata de octombrie si a ajuns la 1.121 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 23,5%.

Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (2.768 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (645 lei).

Salariul real, care ia in calcul salariul net raportat la inflatie, a crescut cu 2,4% in noiembrie fata de luna precedenta, iar fata de luna octombrie 1990, salariul real a sporit cu 12,3%, respectiv cu 2,7 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in octombrie 2007.

Cresterile salariului mediu net din luna noiembrie s-au datorat acordarii primelor ocazionale, a unor sume din profitul net, negocierilor de salariu sau realizarii de productii mai mari.

Astfel, salariul mediu net a crescut, in noiembrie, cu peste 12% in activitatile de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), intre 5% si 11% in sanatate si asistenta sociala, in administratie publica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou sau intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii).

De asemenea, in invatamant, transporturi terestre, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea si distributia apei, comert, activitati anexe si auxiliare de transport; activitati ale agentiilor de turism, agricultura, vanatoare si servicii anexe, tabacirea si finisarea pieilor, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, industria metalurgica, productia de mobilier si alte activitati industriale neclasificate si fabricarea produselor din tutun cresterile salariale s-au incadrat intre 2% si 4%, potrivit datelor INS.

Statistica a mai anuntat ca, in noiembrie, au existat si anumite domenii in care salariul mediu net a scazut, in special din cauza acordarii de prime in luna precedenta sau a realizarii unei productii mai mici. Astfel, cele mai mari scaderi (intre 1,2% si 4,3%) s-au inregistrat in industria miniera, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice, informatica si cercetare-dezvoltare si industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii.

Potrivit INS, fluctuatiile castigului salarial din timpul anului au fost determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri