Dupa o prezenta de 17 ani in tarile blocului ex-comunist, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va parasi Cehia, primul stat considerat destul de dezvoltat pentru a se sustine fara ajutor, ramanand insa in zona pentru a ajuta state precum Romania si Bulgaria.
Aceasta veste este aparent una buna, insa ridica semne de intrebare in cadrul unei institutii ce se considera diferita fata de alte mari organisme economice internationale.

Din 1991, BERD a investit circa sase miliarde euro pe an in cele 30 de state in care isi desfasoara activitatea, pentru a favoriza tranzitia acestora catre economia de piata.

"Noi nu subventionam, ci ne asumam riscuri", a declarat presedintele BERD, Jean Lemierre, intr-un interviu acordat AFP, "si ce conteaza nu este volumul interventiilor noastre si calitatea acestora".

BERD pune capat marti prezentei sale in Cehia, urmand a parasi pana in 2010 cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Intrebat despre modalitatea in care BERD decide ca este cazul sa paraseasca un stat, Lamierre a precizat ca acest lucru este luat in considerare "cand exista destul de multi investitori care nu ne mai cer ajutorul".

La sfarsitul lunii noiembrie, intr-o scrisoare deschisa adresata cotidianului Financial Times, un fost secretar general al bancii, Antonio Maria Costa, a sugerat ca misiunea BERD este finalizata, estimand ca "a venit momentul" pentru ca banca sa isi inchida portile iar actionarii sai ar face mai bine "sa isi plaseze banii in Orientul Mijlociu".

Citand exemplul ceh, Lamierre a precizat ca "BERD nu are nicio problema in a-si finaliza operatiunile, insa adevarul este ca mai sunt multe de facut", mai ales in cazul Romaniei si Bulgariei, membre ale UE incepand cu 1 ianuarie 2007.

Criza financiara actuala da nastere multor riscuri "iar aceasta regiune nu a avu niciodata mai multa nevoie de noi ca acum".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri