Dezvoltarea capacitatilor de productie de energie hidro si nucleara va reduce nevoia de importuri de materii prime energetice, calmand astfel deficitul comercial, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, aflat la seminarul EuroMoney, desfasurat la Viena.

"Deficitul comercial, care pentru Romania este o sursa de dezvoltare, este creat in cea mai mare parte din relatia cu trei parteneri: Rusia, China si Uniunea Europana", a spus Vosganian, citat de NewsIn.

Astfel, cum 40% din necesarul de energie al Romaniei este importat, deficitul comercial cu Rusia, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de petrol si gaze, este foarte mare. Pe relatia cu celelalte tari din Uniunea Europeana, deficitul comercial foarte mare este cauzat de ecartul tehnologic, insa importurile de tehnologie din UE sunt necesare si creeaza premisele dezvoltarii tarii, a precizat Vosganian.

Ministrul a explicat ca Romania si-a dublat capacitatile de productie nucleara prin punerea in functiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda, iar pana in 2015 vor mai fi date in functiune alte doua reactoare. In acelasi timp, Romania isi va dezvolta capacitatile de productie hidro, cu potential foarte mare. "Astfel, necesarul de gaze si petrol din import va scadea", a mai spus Vosganian.

Pe partea de energie nucleara, negocierile pentru formarea companiei care va realiza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda au inceput luna trecuta. Toate cele sase oferte angajante depuse de companiile care vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 au fost aprobate, pe 5 noiembrie 2007, de comisia de coordonare a proiectului. Aceste companii sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania.

Durata de realizare a investitiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor, iar punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 miliarde euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 - 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Victimele accidentului nuclear din Rusia, "eroi nationali"