Rata somajului national a scazut usor la 4,1%, in decembrie

Rata somajului la nivel national a fost de 4,1%, in decembrie, cu 0,1% mai mica decat in luna precedenta, cel mai ridicat nivel al ratei somajului inregistrandu-se in judetul Vaslui (9,6%), iar cel mai scazut in Ilfov (1,5%), a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului din ultima luna a anului trecut a fost cu 1,1 puncte procentuale mai mica decat in perioada similara a anului 2006, iar numarul de someri a scazut, in decembrie, cu peste 4.000 de persoane, ajungand astfel la 367.838 persoane.

Referitor la somajul inregistrat pe sexe, in luna decembrie 2007, comparativ cu luna precedenta, rata somajului masculin s-a mentinut la 4,3%, iar rata somajului feminin a scazut cu 0,1 puncte procentuale, atingand nivelul de 4%.

La nivel teritorial, rata somajului a crescut in judetele Alba (cu 0,6 puncte procentuale), Buzau (cu 0,3 puncte procentuale), Covasna, Salaj si Tulcea (cu 0,2 puncte procentuale). Scaderi ale ratei somajului s-au inregistrat in 21 de judete si in municipiul Bucuresti, cele mai importante inregistrandu-se in judetele Brasov (cu 0,4 puncte procentuale), Vrancea si Bihor (cu 0,3 puncte procentuale), Valcea, Neamt, Maramures, Harghita, Gorj si Hunedoara (cu 0,2 puncte procentuale).

ANOFM mai informeaza ca cel mai ridicat nivel al ratei somajului a fost, in decembrie, in judetul Vaslui (9,6%), urmat de Mehedinti (8,1%), Teleorman (7,3%), Covasna (7,2%),Caras-Severin (7,1%), Ialomita (6,9%) si Galati (5,8%). Nivelul minim al ratei somajului, de 1,5%, a fost atins in judetul Ilfov.

Desi, potrivit ANOFM, luna decembrie este o luna de crestere a ratei somajului, in special din cauza muncii sezoniere din constructii, nivelul atins in 2007 este foarte mic. Explicatia ar fi ca firmele de constructii nu au mai recurs la disponibilizari de personal in perioada rece, astfel incat sa reduca riscul de a nu avea lucratori la reluarea activitatilor in primavara, pe fondul deficitului de muncitori din domeniu.
Comparativ cu anul 2006, rata somajului inregistrat in 2007 a avut valori mult diminuate, in lunile septembrie si octombrie inregistrandu-se o diferenta de un punct procentual fata de lunile similare ale lui 2006, in timp ce in luna noiembrie diferenta a fost de 0,9 puncte procentuale.

Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca a raportat, pentru luna decembrie, o rata a somajului in Capitala de 1,8%, cu 0,1 puncte procentuale mai mica decat in luna noiembrie. Femeile reprezentau peste 57% din cei 18.288 de someri inregistrati in decembrie, in Bucuresti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri