Premierul Tariceanu a declarat, miercuri, in contextul negocierilor cu sindicalistii, ca majorarea salariilor bugetarilor trebuie sa se faca tinandu-se cont de inflatie si de cresterea economica si sa se incadreze in limitele stabilite prin bugetul pe 2008.
"Cea mai facila abordare a problemei salariale ar fi dintr-o perspectiva electorala. Nu sunt adeptul acestui lucru. Fac apel la sindicate, pentru ca nu vreau sa reaprindem o scara inflationista. Le putem majora in acest an (salariile n.r.) intr-o maniera care sa tina cont de previziunile inflationiste si de cresterea economica, dar nu peste aceste limite". Premierul a adaugat ca, dupa "puseul inflationist" din a doua jumatate a anului trecut, inflatia este din nou in scadere si nu trebuie reaprinsa prin cresterile salariale.

Premierul a respins ideea unor majorari artificiale, doar pentru ca 2008 este un an electoral, scrie NewsIn.

Tariceanu a spus ca, in cazul angajatilor din educatie, cresterea salariilor trebuie sa fie diferentiata, astfel incat debutantii, asistentii si preparatorii - care au salarii mici - sa beneficieze de o majorare mai mare. Acelasi principiu trebuie aplicat si in sistemul sanitar, pentru a opri migrarea cadrelor medicale in alte tari, unde sunt platiti mai bine.

Potrivit unui comunicat al sindicatelor, Biroul Executiv al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a avut, miercuri dimineata, o intalnire cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta pe baza proiectului legii salarizarii si a cresterilor salariale care vor fi acordate in anul 2008.

La intalnire, Guvernul a inaintat sindicalistilor o propunere privind acordarea unei cresteri salariale de 5% in luna aprilie si 6% in luna octombrie, insa fara a prezenta o oferta ferma in ce priveste cresterile salariale care se vor acorda in acest an. Potrivit Aliantei Sed Lex, cresterile salariale propuse vizeaza toate categoriile de personal bugetar, si anume functionarii publici, profesorii si personalul din sanatate. Reprezentantii Sed Lex au considerat "inacceptabila" propunerea Executivului deoarece nu acopera inflatia prognozata pentru 2008.

Sindicatele mai informeaza ca reprezentantii Guvernului si-au exprimat disponibilitatea de a rediscuta grilele de salarizare, avand in vedere numeroasele sesizari ale Aliantei Sed Lex cu privire la marirea decalajelor dintre valorile minime si maxime, in cazul adoptarii formei actuale a proiectului legii salarizarii.

Guvernul discuta, in sedinta de miercuri, un memorandum privind politicile salariale din sectorul bugetar pentru 2008, dupa o analiza efectuata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Sindicatele bugetarilor au amenintat ca vor declansa actiuni de protest, daca nu vor obtine majorarile salariale solicitate. In timp ce personalul sanitar ameninta ca va intra in greva saptamana viitoare daca nu va obtine o majorare de minimum 12% si alte drepturi specifice, sindicalistii din invatamant au spus ca mai asteapta o intalnire cu ministrii muncii si finantelor, care va avea loc saptamana viitoare, pentru a lua o decizie referitoare la actiunile de protest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri