Investitiile straine directe au scazut cu 21% la 6,55 miliarde euro in primele 11 luni din 2007 comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand se situau la 8,3 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a 36,8% din actiunile BCR, arata datele publicate de BNR.

Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din primele 11 luni ale anului trecut se ridica la aproximativ 6,1 miliarde euro. In aceste conditii, se remarca o crestere cu 7,5% a investitiilor din perioada echivalenta a acestui an.

In intervalul ianuarie-octombrie din anul trecut, investitiile straine directe de 7,9 miliarde euro au acoperit in totalitate deficitul de cont curent pana la acel moment.

Investitiile straine directe din ianuarie-noiembrie 2007 acopera deficitul balantei de plati in proportie de 43%, arata datele publicate Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Gradul de acoperire a deficitului contului curent prin investitii straine directe a scazut usor in noiembrie, de la 45,5% in primele zece luni din 2007, de 5,936 miliarde euro.

Creditele intragrup au reprezentat peste jumatate (54,3%)din investitiile straine directe in perioada ianuarie-noiembrie, diferenta constand in participatiile la capital si profitul reinvestit (45,7%), potrivit BNR.

Deficitul de cont curent s-a adancit in primele 11 luni ale anului trecut cu 72,6% fata de acelasi interval din 2006 la 15,3 miliarde euro, valoare ce reprezinta circa 13% din PIB, alimentat in continuare de dezechilibrul comercial in continua agravare


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si