Presedintia in exercitiu a UE, sub presiunea celor doua respingeri consecutive ale Tratatului Constitutiei Europei, s-a vazut nevoita sa taie din banii alocati agriculturii. Propunerea, aflata deocamdata la nivel de discutii, nu precizeaza care vor fi tarile carora li se vor taia fondurile. Totusi, Comisia Europeana calculase anterior ca apropiata aderare a Romaniei si Bulgariei impune alocarea a 8 miliarde euro peste bugetul actual destinat agriculturii comunitare.

Toate statele membre care beneficiaza de subventii pentru agricultura au amenintat ca incearca pe toate caile sa isi pastreze intacte sumele promise. Raman in suspans banii promisi Romaniei si Bulgariei, care nu pot face nimic, pentru ca nu au drept de vot. Este de asteptat ca europenii sa opereze reducerile din banii destinati sustinerii agriculturii tarii noastre. La Bucuresti, autoritatile digera inca informatia.

Presedintia luxemburgheza a UE a propus joi o suplimentare cu doar 2 miliarde de euro a bugetului alocat politicii agricole comune pentru perioada 2007-2013, cu 6 miliarde euro mai putin decat sumele discutate initial. Constient de dificultatea momentului pe care il traverseaza procesul de aderare a Romaniei la UE, in pofida declaratiilor sale increzatoare, premierul Tariceanu se afla intr-o vizita la Berlin, unde incearca sa faca lobby, in special pe langa crestin-democratii germani. De altfel, acestia au constituit principalul grup de europarlamentari care au votat in bloc in Parlamentul European impotriva acordarii avizului conform Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniune.