Comisia Europeana, dar si doua dintre companiile implicate in proiectul Nabucco, nu se arata ingrijorate de construirea gazoductului South Stream, care pana acum era privit ca fiind concurent cu Nabucco, ci considera ca Europa are nevoie de mai multe surse de aprovizionare cu gaze.
Compania austrica OMV considera ca nevoile crescande de energie din Europa permit dezvoltarea mai multor noi proiecte pentru gazoducte, iar Transgaz, compania romaneasca implicata in proiect, sustine ca gazoductul South Stream nu afecteaza proiectul Nabucco. Cele doua companii fac parte din grupul celor cinci, alaturi de MOL (Ungaria), Botas (Turcia) si Bulgargaz (Bulgaria), care ar urma sa participe la construirea proiectului Nabucco.

"Nevoile crescande de energie din Europa permit dezvoltarea mai multor proiecte pentru gazoducte", a declarat, potrivit NewsIn, purtatorul de cuvant OMV, Thomas Huemer.

Potrivit directorului general al Trangaz, Ioan Rusu, acordul semnat de Bulgaria si Rusia pentru participarea partii bulgare la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream nu va afecta proiectul Nabucco.

Si Ministerul Economiei si Finantelor (MEC) apreciaza ca cele doua proiecte nu sunt concurente si ar putea fi chiar complementare. "Sigur, proiectul Nabucco si proiectul South Stream sunt concurente. In privinta South Stream, sursa este gazul rusesc. Dar poate fi si un proiect complementar, o sursa complementara pentru Europa. Esential pentru Romania este insa proiectul Nabucco", a declarat, potrivit NewsIn, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Viorel Palasca.

Comisia Europeana sustine de asemenea ca nu are nimic impotriva conductei South Stream, al carei rol este sa diversifice caile de transport al gazului din Rusia, dar considera ca proiectul Nabucco este o prioritate. "Nu ne opunem conductei South Strean, dar sprijinim Nabucco, o prioritate pentru UE", a spus Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie, Andris Piebalgs.

Declaratiile au venit dupa ce Sofia a anuntat vineri ca Bulgaria a semnat cu Rusia un acord pentru infiintarea unei companii comune, in care cele doua tari vor detine fiecare cate 50% din actiuni. Compania urmeaza sa gestioneze gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar in cadrul proiectului South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, la care participa si Romania.

Proiectul Nabucco, promovat de UE si SUA, vizeaza sa ofere o alternativa la reteaua de transport rusa si sa permita Azerbaidjanului sa exporte direct gaz pe piata europeana via Georgia si Turcia. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).

Gazoductul Nabucco

South Stream ar urma sa traverseze Marea Neagra, apoi Bulgaria, pentru a se bifurca spre Grecia si Italia in sud, respectiv Serbia in nord. Uniunea Europeana importa din Rusia aproape jumatate din gazul pe care il consuma si se teme pentru siguranta sa energetica, dupa criza gazului dintre Moscova si Kiev care a dus la intreruperea aprovizionarii mai multor tari europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri