Investigatiile declansate de magistrati si de inspectorii Fiscului ar putea spulbera mari averi.
Lupta anticoruptie risca sa clatine afacerile milionarilor in dolari inclusi in Clubul 300, al romanilor bogati, listati de revista Capital.

Pe birourile magistratilor romani se afla in acest moment dosare in care sint mentionate numele unor supermilionari si ale unor oameni de afaceri cu averi mai modeste. Trei din cei 25 de oameni de afaceri ale caror averi depasesc 100 de milioane dolari discuta in acest moment cu magistratii: Ioan Niculae, proprietarul companiei de asigurari Asirom, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, si timisoreanul Ovidiu Tender, vremelnic proprietar al Carom Onesti.

Ei nu sint singurii multimilionari controversati din grupul select al celor care au averi mai mari de 100 milioane de lei. Celebrul dosar FNI nu s-a finalizat dupa aproape cinci ani de la colapsul celui mai mare fond de investitii romanesc. El a reusit sa distruga economiile a sute de mii de oameni si sa arunce o umbra asupra reputatiei controversatului multimilionar Sorin Ovidiu Vintu.

Nu trebuie insa uitat ca in istoria recenta a Romaniei averile unor controversati multimilionari au supravietuit inclestarii cu magistratii sau cu Fiscul.

Viorel Catarama are o avere evaluata intre 100 si 120 milioane dolari, desi numele sau a fost implicat in scandalul SAFI. George Constantin Paunescu, care a avut probleme dupa prabusirea Bancorex, are o avere de familie care depaseste jumatate de miliard de dolari. Averea fratilor Micula chiar a sporit, desi a platit sume imense Fiscului, in contul datoriilor catre buget neachitate la timp.

Controversatul afacerist Corneliu Iacobov este cercetat de Parchet, alaturi de alti fosti colaboratori in dosarul RAFO. Potrivit informatiilor facute publice in acest dosar, Iacobov, fost lider local al PSD, este cercetat pentru inselaciune, spalare de bani si evaziune fiscala. Corneliu Iacobov, printr-una din firmele sale, a detinut controlul la RAFO Onesti in perioada 2001-2003. Astazi, RAFO Onesti risca falimentul din cauza datoriilor acumulate inainte si dupa preluarea controlului de catre Iacobov. In topul primilor 300 cei mai bogati romani, publicat de revista Capital in 2004, Corneliu Iacobov este prezentat ca fiind posesorul unei averi personale de 9-10 milioane de dolari, acumulate din investitii in petrol, turism si comert.

Ovidiu Tender, care detine Grupul Energetic Tender, a fost chemat la Parchet unde i s-au prezentat acuzatiile, identice cu cele aduse lui Corneliu Iacobov. Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov erau cit pe ce sa ajunga parteneri la RAFO in urma cu citiva ani. Ovidiu Tender a anuntat ca preia datoriile de 1500 de miliarde pe care RAFO le avea la acea data catre Petrom, urmind sa le acopere prin servicii furnizate companiei petroliere printr-o alta firma a sa. La scurta vreme insa, Ovidiu Tender a anuntat ca renunta la preluarea creantei. Tender are o avere estimata la 170 de milioane de dolari, care-l plaseaza pe locul

17 in Top 300.

Octavian Iancu, proprietarul VGB, actionar majoritar la Balkan Petroleum, este cercetat de institutiile abilitate sub acuzatiile de evaziune fiscala, delapidare, fals intelectual si abuz in serviciu. Iancu sustine ca a fost chemat la Parchet doar pentru ca este presedintele Consiliului de Administratie al Balkan Petroleum, compania care detine acum rafinaria din Onesti. Averea lui Octavian Iancu este evaluata intre 18-20 milioane de dolari (locul 126) si a fost obtinuta din investitii in actiuni ale companiilor petroliere.

Dinel Staicu, fostul patron al echipei de fotbal Univesitatea, este acuzat ca a obtinut ilegal credite de la Banca Internationala a Religiilor, prejudiciul creat fiind de 444 miliarde lei. Lui Dinel Staicu i s-a interzis sa paraseasca tara. Revista Capital a inclus in averea de 30-35 de milioane de dolari care-l plasa pe Dinel Staicu pe locul 74 in Top 300 si patrimoniul echipei de fotbal U Craiova, evaluat la 10 milioane de dolari, unde acesta detinea 95% din actiuni.

La sfirsitul saptaminii trecute, conducerea finantelor brasovene a anuntat ca a decis sa blocheze conturile firmelor lui Ioan Neculaie. Potrivit informatiilor facute publice, societatile detinute de omul de afaceri brasovean au acumulat datorii la bugetul de stat de circa 700 de miliarde lei. Ioan Neculaie este posesorul unei averi estimate la un sfert de miliard de dolari, care i-a asigurat locul 11 in Top 300, avere construita in jurul firmei Prescon SA. Despre Ioan Niculae, patron al firmei Interagro, al rafinariei Astra si al societatii de asigurari Asirom, presa a publicat saptamina trecuta informatii potrivit carora omul de afaceri este cercetat de PNA in dosarul SNTR, dar si intr-un dosar de spalare de bani. Tot saptamina trecuta seful Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii declara ca firma Interagro are o datorie de 5,8 miliarde de dolari la Agentia Domeniilor Statului (ADS). Ocupant al locului 6 in Top 300, patronul Asirom are o avere estimata intre 400 si 450 milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri