"Pentru 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si-a propus ca obiectiv prioritar valorificarea accelerata a pachetelor minoritare de actiuni gestionate la societatile listate pe B.V.B., utilizand metode specifice pietei de capital: oferta publica de vanzare, raspuns la oferta publica de cumparare / preluare si vanzare speciala la ordin. Procesul de privatizare pe piata de capital se inscrie in obiectivul general al AVAS pentru 2008 de trecere in proprietate privata a tuturor societatilor din portofoliu cu o situatie juridica clara si in cazul carora legislatia permite privatizarea, exceptie facand societatile din domeniul energiei, pana la definitivarea noii societati integrate pe verticala", sustin reprezentantii AVAS.

In cursul lunii ianuarie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului intentioneaza sa selecteze societati de servicii de investitii financiare (SSIF) care sa intermedieze vanzarea speciala la ordin pe BVB pentru participatiile statului detinute la sapte emitenti grupati in doua loturi de selectie. Este vorba de Fabrica de Scule Rasnov, U.C.M. Resita, Silvania Forest Satu-Mare, Pieseauto Tulcea, Transgex Oradea, Turbomecanica Bucuresti si Iasitex Iasi.

De asemenea, AVAS intentioneaza sa selecteze SSIF-uri pentru intermedierea unor oferte publice secundare de vanzare la un nou lot de emitenti la care Autoritatea detine participatii, printre care se numara Siraj ad Impex Iasi, Steaua Electrica Fieni si Avicola lasi.

Citeste si:

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat prin metoda oferta publica secundara de vanzare pachetul de 88.905 actiuni detinut la Retezat Sibiu. Oferta a fost intermediata de catre SSIF Romcapital S.A. Timisoara, societate selectata in conditiile legale in vigoare.

"Oferta publica promovata la inceputul acestui an s-a incheiat cu succes, AVAS obtinand un pret de vanzare de 37,86 lei/actiune, respectiv un pret de 3.365.943,3 lei pentru pachetul de actiuni reprezentand 29,9368% din capitalul social. Valoarea nominala a unei actiuni este de 2,5 lei, iar pretul mediu inregistrat pe BVB, in ultimul an, a fost de 18,921 lei/actiune", se arata in comunicatul emis de AVAS.

In realizarea acestui obiectiv, AVAS va beneficia si in 2008 de sprijinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, a Bursei de Valori Bucuresti, a Asociatiei Brokerilor si a Depozitarului Central.