Deficitul bugetar este estimat de Coface la 3,2% din produsul intern brut (PIB) in 2008, depasind pragul maxim cerut de Comisia Europeana, de 3% din PIB. In 2007, deficitul public a fost de 2,4% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

In acelasi timp, deficitul de cont curent ar putea ajunge la 14,6% din PIB in acest an - de la aproape 14% in 2007 - ca urmare a adancirii dezechilibrului comercial pana la 32,6 miliarde euro in 2008, de la 28,2 miliarde euro in 2007, arata previziunile Coface.

Anul 2008 ar putea insemna, potrivit Coface, si reducerea gradului de acoperire a importurilor cu rezervele valutare ale Romaniei pana la 4,4 luni de importuri, de la 6,1 luni la finalul anului trecut.
Ca evolutii pozitive, Coface prognozeaza temperarea inflatiei la 4,6% la finalul acestui an, de la 6,57% in decembrie 2007, precum si continuarea tendintei de reducere a ratei somajului, care ar putea ajunge la 4,4% din populatia activa, fata de 6%, conform standardelor Organizatiei Internationale a Muncii din 2007.

Citeste si:

Punctele slabe ale economiei romanesti sunt, potrivit companiei de servicii in afaceri, adancirea deficitului de cont curent, accentuarea inflatiei si dependenta crescuta fata de capitalul strain. De asemenea, compania franceza vede ca evolutii negative cresterea ratei dobanzii si deprecierea leului, care ar putea avea un inpact negativ asupra populatiei si companiilor care s-au imprumutat in moneda straina.

Specialistii Coface avertizeaza impotriva agravarii tensiunilor de pe scena politica si noteaza ca pozitia minoritara a guvernului si preocuparea pentru alegerile din acest an "au indepartat politicul de continuarea reformelor si strategiilor de redresare a dezechilibrelor macroeconomice".

Ca puncte forte ale economiei romanesti, Coface mentioneaza piata interna "relativ mare", costurile inca reduse cu forta de munca, datoria publica scazuta, rezervele valutare mari si atragerea unui volum mare de investitii straine directe, care a acoperit in buna masura deficitul extern.