Firmele de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) si Darian Rom Suisse Cluj-Napoca isi vor imparti evaluarea participatiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), a declarat Emanoil Negut, presedinte al FP, potrivit NewsIn.

Alegerea evaluatorului pentru activele Fondului este primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia. Dupa aceasta etapa, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) trebuie sa desemneze un consultant financiar si, in ultima faza inainte de listare, un administrator al fondului.

Serviciile de evaluare pe care autoritatea contractanta, respectiv Fondul Proprietatea, le-a achizitionat se vor executa in cel mult patru luni de la data intrarii in vigoare a contractului, pentru o categorie de participatii, iar pentru alte doua categorii de participatii, in maximum trei luni de la data la care autoritatea contractanta va transmite ordinul de incepere a lucrarii.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

La sfarsitul anului 2007, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si