Este improbabil ca Romania sa isi atinga obiectivul de a avea un buget echilibrat pana in 2011, arata luni o evaluare a planurilor fiscale pe termen lung facuta de Comisia Europeana (CE), care cere reduceri mai mari ale deficitelor in 2008 si in anii urmatori, scrie Reuters, citat de NewsIn.
"Strategia bugetara fixata in program nu este in conformitate cu o politica fiscala prudenta, necesara pentru a limita deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta", arata documentul Comisiei Europene, preluat de Reuters.

Romania a devenit membra a Uniunii Europene la inceputul lui 2007 si ar trebui, potrivit tratatului de aderare, sa adopte euro. Doua din cele trei conditii esentiale pentru intrarea in zona euro sunt temperarea inflatiei si mentinerea deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

In ciuda unei cresteri economice de peste 6% pe an, Romania si-a largit deficitul bugetar la 2,4% din PIB in 2007, nivel mai redus decat cel planificat prin legea bugetului - de 2,8% din PIB, ca urmare a dificultatilor de a cheltui banii incasati.

Chiar si asa, deficitul bugetar al Romaniei a fost creat in intregime in ultimele doua luni ale anului, dupa ce balanta publica era pe plus dupa primele zece luni din 2007.

Pentru 2008, bugetul aprobat de Parlament prevede un deficit bugetar de 2,8% din PIB, insa ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase la mijlocul acestei luni, la conferinta Euromoney de la Viena, ca va propune primului ministru o serie de masuri pentru limitarea unor cheltuieli mai putin importante, astfel incat deficitul bugetar sa fie mai mic decat in 2007.

Comisia Europeana estimeaza insa ca deficitul bugetar va atinge 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,9% in 2009, daca nu se vor schimba politicile economice si fiscale ale guvernului de la Bucuresti.

"Progresele pentru atingerea unui echilibru bugetar pe termen mediu (in Romania n.r.) sunt insuficiente, in pofida perspectivelor de crestere economica solida", arata documentul CE, citat de Reuters.

"Avand in vedere riscurile la adresa tintelor bugetare si ajustarile semnificative care vor fi necesare dupa perioada programului, este improbabil ca obiectivele pe termen mediu sa fie atinse pana in 2011, asa cum a fost planificat", mai arata documentul Comisiei Europene.

Comisia a mai aratat, totodata, ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa limiteze majorarea programata a cheltuielilor publice, sa evalueze mai bine cum se cheltuie banii publici si sa ia masuri complementare de temperare a inflatiei.

Inflatia medie din Romania a fost de 4,8% in 2007, insa guvernul de la Bucuresti si Comisia Europeana estimeaza o accelerare la peste 5% in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri