Comisia Europeana si-a exprimat miercuri ingrijorarea legate de deficitul bugetar al Romaniei, care a crescut de la data aderarii Romaniei la blocul european, la 1 ianuarie 2007, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Romania nu va reusi sa isi atinga obiectivul de echilibrare bugetara pana in 2011, a anuntat executivul european intr-un document de evaluare a planurilor fiscale pe termen lung ale Romaniei.

Comisia Europeana a mai cerut reducerea suplimentara a deficitului bugetar.

"Cresterea deficitului bugetar al Romaniei de cand a aderat la Uniunea Europeana si volatilitatea sa reprezinta motive serioase de ingrijorare", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, intr-un comunicat citat de NewsIn.

"Romania trebuie sa tinteasca obiective bugetare mult mai sanatoase pentru a evita incalcarea reglementarilor Pactului de Stabilitate si Crestere (reglementarile bugetare ale UE) si sa tina sub control deficitul extern aflat in crestere precum si presiunile inflationiste ce dau nastere la riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice si financiare", a adaugat acesta.

Romania doreste sa adopte moneda unica europeana, pentru care are nevoie, printre altele, de inflatie redusa si de un deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

In ciuda unui ritm de crestere economica anuala de peste 6%, Romania a avut un deficit bugetar de 2,9% din PIB in 2007, nivel asteptat sa se mentina si in anul curent si cel urmator.

Comisia estimeaza ca deficitul bugetar va creste la 3,2% in 2008 si la 3,9% in 2009, in cazul in care nu vor avea loc modificari ale politicilor bugetare.

"Progresul catre obiectivele pe termen mediu (legate de echilibrarea bugetara) este insuficient in ciuda perspectivelor substantiale de crestere", reiese din documentul publicat de Comisie.

"Avand in vedere riscurile ce ameninta obiectivele bugetare si ajustarile semnificative care ar fi necesare dupa perioada de aplicare a programului, nu credem ca obiectivul pe termen mediu va fi indeplinit pana in 2011", adauga executivul european.

Comisia a adaugat ca Romania ar trebui sa restranga planuita majorare a cheltuielilor publice, sa analizeze cu atentie pe ce cheltuie banii si sa ia masuri pentru temperarea inflatiei, care ar complementa reducerea deficitului bugetar.

Inflatia a atins nivelul de 4,8% in 2007, conform Reuters. Guvernul roman si Comisia Europeana se asteapta ca inflatia sa urce la 5,6%-5,7% in cursul acestui an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro