Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a alocat aproximativ 200 de milioane de euro pentru reluarea programului Fermierul, urmand sa fie organizata o licitatie pentru selectarea institutiilor financiare care vor derula aceste fonduri.
"Programul Fermierul va continua si in 2008, scopul acestuia fiind de a oferi solutii de finantare avantajoase pentru fermierii care fie deruleaza proiecte de dezvoltare rurala, fie doresc sa realizeze anumite investitii directe", a declarat consilier George Sasu, consilier in cadrul MADR.

Acesta a precizat ca MADR urmeaza sa selecteze institutiile financiare care vor gestiona fondurile de aproximativ 200 de milioane de lei alocate programului Fermierul in 2008.

"Licitatia se va organiza, cel mai probabil, dupa aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) de catre Comisia Europeana", a mentionat Sasu.

Programul Fermierul a fost lansat in luna februarie 2006, cand a intrat in vigoare ordinul emis de MADR privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura. Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, respectiv BCR, BRD, CEC si Banca Comerciala Carpatica.

De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

"Fondurile angajate prin conventiile de lucru de MADR cu institutiile selectate au fost de 651.000.000 de lei. Din sumele angajate, au fost cheltuite efectiv 480 de milioane de lei, reprezentand 74 % din total, restul vor acoperi solicitarile de plata ale beneficiarilor proiectelor de investitii pana la finalizarea acestora, avand in vedere particularitatile constructive, de infiintare si de exploatare care necesita un timp de executie mai mare de doi ani", potrivit reprezentantilor MADR.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, ca proiectele de dezvoltare rurala se vor primi din 3 martie, daca PNDR va fi aprobat de Comisia Europeana (CE) in 20 februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri