Guvernul+Isarescu: Cresterile salariale nu vor depasi nivelul productivitatii

In acest an, Guvernul nu-si va permite cresteri salariale care sa depaseasca productivitatea muncii, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, in urma unei intalniri cu Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul de Finante, Varujan Vosganian.

In 2008, se impune o coordonare a politicilor fiscal-bugetare cu politica monetara, este concluzia intalnirii de marti, de la Palatul Victoria.

"In calitate de prim-ministru, urmaresc ca Romania sa-si continue aceasta tendinta de crestere economica peste media europeana, pentru ca este singura solutie pentru recuperarea decalajelor dintre noi si statele dezvoltate din UE", a declarat, citat de NewsIn, prim-ministrul Tariceanu.

"Evolutia preturilor la produsele energetice si a celor in agricultura au pus o presiune importanta pe inflatie", a spus Tariceanu. Premierul a subliniat ca Guvernul nu poate controla preturile in agricultura, pentru ca ele sunt dictate de legile economiei de piata, si nici pe cele din energie, influentate, precizeaza premierul, de evolutia preturilor la nivel international.

Fara pomeni electorale

In 2008, Executivul isi propune masuri prudente, chiar daca este an electoral, a subliniat seful Guvernului. "2008 este un an electoral, dar nu va fi unul al pomenilor electorale", a precizat Tariceanu. "Trebuie sa tinem cont de evolutia inflatiei si nu ne vom permite sa crestem salariile dincolo de evolutia productivitatii", a adaugat premierul.

Prevederile bugetare pe 2008 necesita o prudenta mai mare, cu atat mai mult cu cat, la nivelul UE, se asteapta o diminuare a cresterii economice, a mai spus Tariceanu. Acesta a precizat ca, in 2008, va exista un control mai ferm al cheltuielilor bugetare, referindu-se, explicit, la dotarea cu autoturisme a institutiilor publice.

"Am hotarat ca, anul acesta, sa punem o limita clara in ceea ce priveste dotarea cu autoturisme, mobilier si sedii la ordonatorii principali de credit, pentru ca am vazut o serie de derapaje care s-au petrecut la nivelul anului trecut, si vom reintroduce aceasta masura de protectie si de control, hai sa ii spunem, chiar restrictiva, pe care am mai aplicat-o in 2005 si 2006", a precizat premierul.

Salariile peste nivelul productivitatii afecteaza cursul de schimb

Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a accentuat necesitatea coordonarii politicilor Executivului cu cele ale BNR, precizand ca o crestere a salariilor peste nivelul productivitatii afecteaza cursul de schimb. "Coerenta mixului de politici fiscal-bugetare, cu cele monetare, este esentiala", a spus Isarescu.

"O relatie de coordonare intre aceste politici va ajuta substantial la mentinerea unei inflatii scazute si va da o anumita stabilitate monedei nationale in timp", a precizat Guvernatorul.

"As vrea sa salut mai multa prudenta in politica bugetara, si nu ma refer la gestionarea deficitului bugetar, si mai ales salutam angajamentul guvernului de a face toate eforturile pentru ca politica salariala sa fie rezonabila", a subliniat oficialul BNR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri