Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a chestionat, in luna ianuarie, peste 2.300 de firme de constructii, pentru identificarea deficitului de forta de munca din acest domeniu, din care doar 97 (4,7%) au raspuns chestionarului.

Astfel, potrivit directorului Directiei Programe si Strategii Forta de Munca, Eugen Blaga, desi patronatele si sindicatele vorbesc de un deficit de peste 100.000 in constructii, firmele nu s-au aratat interesate de demersul ministerului, scrie NewsIn.

"Din aceasta actiune putem sa tragem urmatoarele concluzii: ori nu exista o nevoie reala de forta de munca, ori ne confruntam cu o lipsa de interes din partea angajatorilor, ori angajatorii nu au incredere in potentialul de satisfacere a nevoii de muncitori din resurse nationale sau in posibilitatea recuperarii fortei de munca migrante", a spus Blaga.

Totusi, din sondajul aleatoriu de opinie realizat pe un lot national de firme din constructii, reiese ca cele 97 de firme respondente au nevoie de 4.113 muncitori. Blaga a afirmat ca, avand in vedere ca cele 97 de societati au declarat ca au peste 16.000 de angajati, deficitul de forta de munca ar fi de aproximativ 25%. Totodata, din firmele participante la sondaj, peste 95% sunt cu capital social integral sau majoritar privat, peste o treime au sub 25 de angajati, iar 30% intre 50 si 250 de angajati.

Citeste si:

Potrivit datelor din chestionar, majoritatea angajatorilor din constructii cauta personal inalt calificat, in special ingineri, subingineri si proiectanti, precum si muncitori calificati, ca de exemplu electricieni, dulgheri, fierari betonisti si instalatori de retele termice si sanitare.

De asemenea, rezultatele chestionarului indica si faptul ca nu exista un deficit pronuntat in ceea ce priveste muncitorii necalificati, doar putin peste sase procente din locurile de munca declarate vacante in constructii adresandu-se acestei categorii de angajati.

Angajatorii chestionati au mai spus ca sunt dispusi sa ofere, in medie, un salariu de 860 lei (aproximativ 238 euro) pentru muncitorii necalificati, 1.340 lei (372 euro), pentru calificati, 1.732 lei (481 euro), pentru tehnicieni, maistri si subingineri si 2.097 lei (582 euro), pentru angajatii cu studii superioare. Potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), romanii care au obtinut prin agentie, in 2007, contracte de munca in constructii in tarile UE, au castigat salarii cuprinse intre 975 si 1.600 de euro.

Pe langa salarii, angajatorii sunt dispusi sa acorde salariatilor si o serie de facilitati cum ar fi transport la si de la locul de munca (46%), cazare si masa (25%), prime de instalare (6%) sau posibilitatea de a se instala impreuna cu familia (3%).