Banca centrala estimeaza ca inflatia va depasi si in 2008 tinta de inflatie, prognoza actuala prezentata ieri de guvernatorul Mugur Isarescu, de 5,9% la finalul acestui an, depasind cu 1,1 puncte marja superioara a intervalului care incadreaza tinta de inflatie.
Noua prognoza a BNR indica o ratare a tintei de inflatie pe 2008 cu 1,1 puncte procentuale, in conditiile in care banca centrala are o tinta de 3,8% plus sau minus 1% (2,8-4,8%).

Ultima prognoza pentru nivelul inflatiei anuale din decembrie 2008, publicata la inceputul lunii noiembrie 2007, a fost de 4,3%.

Guvernatorul a porecizat ca banca centrala estimeaza ca inflatia va avea o "cocoasa" in prima jumatate a acestui an, la peste 8%, pentru ca apoi sa se reintre pe o tendinta dezinflationista in semestrul al doilea, pana la 5,9% la finalul anului.

"Anticipatiile inflationiste s-au inrautatit. Este unul din factorii la care ne-am uitat cu atentie si vrem sa reancoram aceste anticipatii, sa readucem increderea", a aratat Isarescu, potrivit NewsIn.

"Nu trebuie creata nici iluzia ca inflatia poate fi adusa usor pe o traiectorie descendenta. Nu avem o bagheta magica", a adaugat guvernatorul.

Exista, insa, si factori care ar putea impiedica reintrarea pe o traiectorie descendenta a inflatiei.

"Avem riscuri legate de prognoza noastra, primul fiind reprezentat de majorarile salariale peste dinamica productivitatii muncii. Al doilea risc tine de executia bugetara mai laxa, specifica unei perioade electorale. Nerealizarea previziunilor referitoare la dinamica veniturilor bugetare si efectuare unor cheltuieli bugetare neprogramate, redirectionarea unor cheltuieli destinate investitiilor catre cheltuieli curente", a explicat Isarescu.

Al treilea risc tine de posibilitatea unor noi scumpiri ale petrolului, a adaugat guvernatorul BNR.
Factorii care ar ajuta la dezinflatie sunt realizarea unei productii agricole bune si respectarea cat mai apropiata a angajamentelor Guvernului referitoare la cresterile salariale corelate cu avansul productivitatii muncii, reducerea deficitului bugetar si imbunatatirea structurii cheltuielilor bugetare, a mentionat guvernatorul.

Isarescu a explicat ca intelege prin an agricol "normal" unul "nici foarte bun, nici foarte prost", in conditiile in care seceta a afectat sever productia agricola de anul trecut.

Anul trecut, oferta slaba de produse agricole a stimulat puternic inflatia. "Si noi am fost uimiti cum de s-a ajuns ca uleiul sa coste la noi cu 10% mai mult decat in Uniunea Europeana", a adaugat Isarescu, care a aratat ca exista, insa, si probleme de concurenta.

Deficitul de cont curent continua sa fie ingrijorator, dar nu trebuie supralicitat acest factor. Guvernatorul a atras atentia si asupra adancirii deficitului de cont curent, care este dificil de atenuat. "O reducere a deficitului extern cu 1%, mai ales intr-un an electoral ar fi extrem de dureroasa", a avertizat Isarescu.

"Nu sugeram nevoia unei corectii de mari proportii a deficitului extern, aceasta trebuie sa se faca treptat. Nu suntem, asa cum s-a comentat, in situatia de a nu ne mai putea finanta deficitul de cont curent, dar trebuie sa dam semnalul ca am inceput sa-l corectam", a mai spus Isarescu.

Totusi, guvernatorul a amintit ca Bulgaria are un deficit extern mult mai mare - de 20% din PIB, iar Letonia de 25% din PIB, in timp ce Romania a incheiat anul trecut cu un deficit al balantei de plati de circa 14% din PIB.

"Romania este intr-un proces de catching up (ajungere din urma n.r.), in care au loc intrari de capital. Totusi, anul trecut intraruile de capital au scazut, ceea ce ne spune ca suntem pe nisipuri miscatoare", a aratat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri