Trecerea la leul greu va majora piata creditului in lei pe fondul revenirii la dobanzi real pozitive

Denominarea va avea ca efect o crestere a creditului neguvernamental in moneda nationala. "In contextul trecerii la leul greu si al efectelor stabilizatoare asupra dobanzilor, vom avea posibilitatea sa deschidem piata leului pentru emisiunile de obligatiuni ale institutiilor financiare internationale care vor sa finanteze diverse obiective, inclusiv in Romania", ne-a declarat Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Oficialul Bancii Centrale si-a exprimat opinia ca toate categoriile de clienti ai bancilor, atat persoanele fizice, cat mai ales cele juridice, se vor reorienta, dupa 1 iulie, spre finantarea in lei.

Previziunea viceguvernatorului a fost exprimata public, ieri, cu ocazia conferintei "Prioritati pentru politici sustenabile de dezvoltare regionala" organizata de Forum Invest la Atena. "Cred ca vom asista la ceea ce se numeste un punct de stabilizare a pietei dobanzilor. De indata ce se va trece la denominare inseamna ca va fi suplimentata implicit si increderea in moneda nationala", afirma Dijmarescu. La nivelul anului 2005, creditarea in lei este inca redusa. Pentru finantarile pe termen lung, populatia are perceptia trecerii la euro si de aceea se orienteaza spre contractele de imprumut in euro. Dupa data denominarii, situatia se va schimba in special pentru imprumuturile pe termene lungi, 3-5 ani, pentru firme.

Viceguvernatorul considera ca bancile comerciale au totala incredere in "leu" avand in vedere structura depozitelor, mai mult de jumatate din acestea fiind in moneda nationala. De aceea vor incuraja creditarea in lei. Pana la momentul actual, piata bancara a fost marcata de politica Bancii Centrale, care a vizat protectia fata de posibila invazie a capitalurilor speculative dupa momentul liberalizarii contului curent in aprilie 2005. Acesta s-a manifestat printr-o scadere puternica a dobanzilor la depozitele atrase de catre bancile comerciale, pana la nivelul de care devenisera real negative. "Dupa trecerea la leul greu, dobanzile vor redeveni remuneratorii, adica real pozitive. Aceasta in conditiile in care inflatia se va incadra in tinta de 7% anul acesta", a conchis Dijmarescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri