Semnaland practici anticoncurentiale la organizarea de licitatii, Consiliul Concurentei cere Guvernului sa modifice Legea privind achizitiile publice * Din legislatia taximetriei trebuie eliminata notiunea de \"pret minim\" * Consiliul Concurentei va \"scana\" legislatia pentru a elimina prevederile anticoncurentiale
Legea privind achizitiile publice contine unele prevederi ce pot conduce la distorsionarea concurentei pe piata, motiv pentru care se impune modificarea acesteia, ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. El a reamintit faptul ca Romania a fost criticata de Comisia Europeana pentru alocarea directa a realizarii de obiective unor firme fara a se proceda la organizarea de licitatii transparente.

Urmare a sesizarilor primite cu privire la eventuale practici anticoncurentiale, manifestate cu ocazia organizarii licitatiilor in domeniul achizitiilor publice, Consiliul Concurentei a analizat legislatia in vigoare, in contextul prevederilor Legii concurentei si a propus o serie de modificari a OUG nr. 60/2001. In primul rand, in legislatie se va mentiona in mod expres ca "autoritatea publica are indatorirea de a crea o concurenta efectiva, care sa nu comporte dispozitii prin care se distorsioneaza concurenta sau se faciliteaza practici anticoncurentiale".

"Se impune interzicerea participarii la procedura pentru atribuirea unui contract de achizitie publica a doua sau mai multe societati membre ale aceluiasi grup", a afirmat Berinde. In ce priveste asocierea ofertantilor si subcontractarea lucrarilor serviciilor, desi contribuie la cresterea eficientei economice, poate avea o finalitate anticoncurentiala. Schimbul de informatii anterior depunerii ofertelor, intre participanti, este o practica anticoncurentiala. Apoi, contractarea si subcontractarea pot constitui mijloace de punere in practica a unei intelegeri prealabile de repartizare a pietelor intr-un anumit sector de activitate, evidentiaza Consiliul Concurentei.

"Si legislatia taximetriei trebuie modificata, deoarece apare notiunea de pret minim, prevedere care este in contradictie de regulile de concurenta", precizeaza presedintele Mihai Berinde. Deja reprezentantii Consiliului s-au intalnit cu cei ai Asociatiei de profil pentru a stabili posibilitatile de modificare corespunzatoare a legislatiei in domeniu. "Consiliul Concurentei va scana intreaga legislatie romaneasca pentru a vedea daca contine prevederi ce contravin regulilor de concurenta", a anuntat Berinde. In vederea evitarii adoptarii de acte normative care se abat de la regulile de concurenta, proiectele vor trece in prealabil pe la Consiliul Concurentei pentru avizare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri