Majoritatea oamenilor de afaceri apreciaza cota unica de impozitare de 16% drept cea mai buna masura a actualului Guvern, potrivit unui sondaj realizat in mediul de afaceri romanesc * Fiscalitatea si birocratia, cele mai mari obstacole

Peste 78.000 de firme au fost infiintate in Romania in primele cinci luni ale acestui an, fata de 67.700 infiintate in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (ANIMM), Eugen Ovidiu Chirovici, citat de Rompres. Acestea sunt rezultatele unui sondaj efectuat in mediul de afaceri romanesc, pe parcursul ultimelor doua luni, pe un esantion de 350 de subiecti. Potrivit studiului, 65% dintre persoanele intervievate considera ca in Romania mediul de afaceri este mai bun comparativ cu prima jumatate a anului trecut, in timp ce 32% cred ca este la fel. 13% dintre intervievati considera ca mediul de afaceri se prezinta mai rau. Cercetarea releva faptul ca 82% din subiecti apreciaza ca masura cea mai buna luata de actualul Guvern este introducerea cotei unice de impozitare, in timp ce 71% considera ca facilitarea accesului de finantare este cea mai buna masura. In ceea ce priveste punctele slabe ale mediului de afaceri, 85% dintre oamenii de afaceri intervievati cred ca fiscalitatea (dublarea taxelor pentru IMM-uri) este problema cea mai mare.

Birocratia este considerata de 79% din subiecti drept cel mai mare obstacol. Eugen Ovidiu Chirovici a declarat ca, potrivit sondajului, in Romania sunt preponderente afacerile in comert - 70%, in timp ce investitiile in produse si servicii reprezinta doar 35%. "In Romania este invers decat in UE, si acest aspect trebuie remediat", a afirmat Chirovici, precizand ca Ungaria s-a aliniat deja la structura europeana.

Presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri a mai spus ca producatorii romani sunt slab reprezentati pe pietele externe. El a dat exemplul Bulgariei, care are 40 de firme active in Romania, in timp ce tara noastra este reprezentata in Bulgaria de doar 3-4 firme.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
In ce conditii poate functiona in Romania o farmacie online