Anul trecut, productia industriala a crescut cu 5,4% fata de anul anterior, fiind incurajata doar de cresterea industriei prelucratoare, in timp ce industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa au scazut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
In 2007, comparativ cu anul precedent, productia industriala a urcat cu 5,4%, crestere sustinuta de industria prelucratoare, care a avansat cu 6,4%. Industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa au scazut cu 0,4%, respectiv 0,9%.

Pe marile grupe industriale, doar in industria energetica s-a inregistrat o scadere cu 1,1% fata de 2006, in timp ce industria bunurilor de capital a urcat cu 9,9%, industria bunurilor intermediare, cu 6,4%, industria bunurilor de uz curent, cu 6,3%, iar industria bunurilor de folosinta indelungata a avansat cu 1,8%.

In decembrie 2007, productia industriala a scazut fata de luna noiembrie cu 12,8%, dar a crescut cu 2,6% fata de luna decembrie 2006, mai arata INS. Scaderea fata de noiembrie 2007 a fost alimentata de scaderea cu 14,4% a industriei prelucratoare si cu 8,3% a celei extractive. Energia electrica si termica, gaze si apa a crescut cu 4,7%.

In ultima luna a anului trecut, cum era de asteptat pentru luna decembrie, s-au inregistrat scaderi pe toate marile grupe industriale, mai putin in industria energetica, unde productia a crescut, fata de luna anterioara, cu 0,7%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 25,9%, cea a bunurilor de capital, cu 17,3%, industria bunurilor intermediare a scazut cu 16,6%, iar cea a bunurilor de uz curent a scazut cu 10,0%.

In luna decembrie 2007, comparativ cu aceeasi luna din 2006, productia industriala a crescut cu 2,6%, cresterea fiind sustinuta de industria prelucratoare, care a urcat cu 3,4%, si industria energiei electrice si termice, gaze si apa, care a avansat cu 1,6%. Un trend opus a avut industria extractiva, care a scazut cu 4,2%.

In ultima luna din 2007, comparativ cu luna corespunzatoare din anul anterior, productia a crescut in cele mai multe din marile grupe industriale. In industria bunurilor de capital, productivitatea a crescut cu 15,6%, industria energetica a urcat cu 2,7%, iar industria bunurilor intermediare a avansat cu 1,4%. Industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 3,4%, respectiv cu 1,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri