Productivitatea muncii din industrie a crescut anul trecut cu 9,9%

Productivitatea muncii din industrie a avansat anul trecut cu 9,9% fata de 2006, ca urmare a avansului din toate cele mai segmente, in special in industria extractiva, a anuntat institutul National de Statistica (INS).

Avansul productivitatii muncii din industrie s-a temperat, insa, fata de anul 2006, cand s-a inregistrat un ritm mediu de crestere de 10,6% fata de 2005.

Astfel, productivitatea muncii din industria extractiva a crescut anul trecut cu 16,2%, in sectorul industriei prelucratoare a avansat cu 10,3%, iar productivitatea muncii din domeniul energiei electrice si termice, gaze si apa a urcat intr-un ritm mai lent, de doar 2,6%.

Ritmul de cresterii al productivitatii muncii din industrie a fost semnificativ mai mic decat cel al salariului mediu, de 15,2% in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri