Investitorii italieni au venit in Romania pentru a dezvolta afaceri in sectorul textil, productia de incaltaminte si prelucrarea lemnului. O data cu trecerea timpului, interesul pentru aceste sectoare a scazut, capitalul italian reorientandu-se catre domeniul agricol si industria agroalimentara.

Repartitia investitiilor italiene pe domenii de activitate arata astfel: 52,4% in industriei, 14,3% in agricultura, 15,9% in consultanta si 17,4% in alte domenii. Surse din interiorul Unimpresa (Uniunea Intreprinderilor Italiene in Romania) ne-au spus ca italienii apreciaza vinul romanesc si cred ca sectorul viticol va cunoaste o dezvoltare puternica in urmatorii ani. Totodata, capitalul italian este atras si de domeniul serviciilor pentru intreprinderi, logistica, domeniul hidraulic, constructii si mecanica fina. Anul trecut, Italia s-a situat pe primul loc ca volum al schimburilor comerciale cu Romania, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 8528,7 milioane euro. Din structura acestei cifre, 4014 milioane de euro o reprezinta exporturile si 14,7 milioane de euro, importurile.

Volumul schimburilor bilaterale in euro a crescut in ultimul an cu 7,77%. Pe 31 decembrie 2004, erau inregistrate in Romania 16.905 societati mixte romano-italiene cu un capital investit de 521,1 milioane de euro. De la inceputul anului, mai multe firme italiene s-au aratat interesate de tara noastra si in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana. Marco Tempestini, presedintele Unimpresa, ne-a declarat: "Maine va avea loc adunarea generala a Uniunii Intreprinderilor Italiene din Romania unde vrem sa aratam noi oportunitati italienilor care doresc sa investeasca in Romania.

Italia se afla deja in topul tarilor cu participare financiara in tara dumneavoastra si speram ca volumul tranzactiilor sa creasca de cateva ori in urmatorii 2, 3 ani. Fara sa dau nume, pentru a nu afecta discutiile care se poarta in prezent, va pot spune ca in viitorul apropiat doua mari firme italiene vor lansa afaceri in Romania, in sectorul utilitatilor comunale si in mecanica agricola", a mai spus Marco Tempestini.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Pranz cu britanicul pentru care Romania a fost intalnirea cu destinul