Mihai Tanasescu prevede cresteri de taxe pentru umplerea golurilor din bugetul de stat

Ex-ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a atras ieri atentia asupra riscurilor generate pe termen mediu de introducerea cotei unice. \"Anul 2006, probabil ca va fi anul in care politica fiscala se va schimba din nou.

Romania, la ora actuala, din cauza acestei reforme fiscale, are un volum foarte mic de venituri care nu permite decat un volum de cheltuieli foarte mic", a explicat Tanasescu. Astfel incat, pentru a compensa acest minus de venituri, va fi nevoie de "o crestere a taxarii, cel mai probabil a TVA, a cotei unice sau accelerarea aplicarii programului de crestere a accizelor convenit cu UE". Mihai Tanasescu mai spune ca un alt motiv de ingrijorare este legat de faptul ca, pana la aceasta data, nu exista proiectii ale cheltuielilor bugetare pentru 2006, ceea ce demonstreaza lipsa unei viziuni coerente, situatie observata de altfel si de catre oficialii FMI.

Perspectivele incerte asupra bugetului sunt amplificate si de promisiunile de reducere a CAS si a recalcularii pensiilor, din 2006, mai spune Tanasescu.

Bugetul pe 2006, dezbatut in septembrie

O delegatie a Fondului va sosi in tara, in septembrie, tocmai pentru a dezbate problema bugetului pe 2006.

Pana atunci, este asteptata, pe 14 iunie, o vizita de zece zile a expertilor FMI, a carei tema va fi exclusiv rectificarea bugetului de stat.

Astfel, pentru incadrarea in nivelul deficitului bugetar de 0,74% din PIB pentru 2005, se va taia consistent din cheltuielile majoritatii ministerelor, printre care si celui al Apararii Nationale, fiind preconizata si o reducere dramatica de personal, din domeniul sanitar si invatamant, ca si a unor cheltuieli pentru infrastructura.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri