Inflatia in zona euro a atins in luna ianuarie 2007 cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, de 3,2%, fata de aceeasi perioada a anului 2006, alimentata de preturile crescute la energie si alimente, potrivit datelor publicate vineri de catre biroul european de statistica, Eurostat, transmite AFP.
Datele publicate de biroul european de statistica confirma o prima estimare publicata la sfarsitul lunii ianuarie.

In decembrie 2007 rata inflatiei pe un an era de 3,1%, fata de 1,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea preturilor in luna ianuarie se explica in particular prin majorarea costurilor la alimente (in medie cu 5,4% pe an) si la transport (cu 5,7%), crestere alimentata la randul ei de sporirea preturilor la energie, precum benzina, un baril de petrol urcand la peste 100 dolari.

Ritmul actual al cresterii preturilor s-a situat sub limita urmarita de Banca Centrala Europeana (BCE), de sub 2%.

Aceasta situatie a creat o dilema: reducerea ritmului de crestere economica in Europa cere o reducere a dobanzii de politica monetara pentru a se putea sustine activitatea economica, insa in acelasi timp se renunta la preturile sugerate in loc sa fie mentinute la nivelul actual.

Presedintele bancii centrale a Germaniei, Axel Weber, membru influent in Banca Centrala Europeana, a redus in aceasta saptamana sperantele unei reduceri a dobanzii de politica monetara in lunile care urmeaza, afirmand ca riscurile inflationiste au fost "supraestimate".

La nivelul Uniunii Europene, inflatia a fost in continuare mai mare decat in zona euro in luna ianuarie, de 3,4% pe un an, dupa 3,2% in decembrie 2007, potrivit Eurostat.

Acest lucru se explica prin nivelul ridicat al inflatiei in tarile din Europa de Est, ce au aderat la UE in 2007.

Rata somajului in zona euro a fost de 7,1% in ianuarie, neschimbata in raport cu luna decembrie, potrivit datelor publicate vineri de catre oficiul european de statistica, Eurostat.

La sfarsitul lunii ianuarie, Eurostat stabilea o rata a somajului pentru luna decembrie de 7,2%, insa a modificat aceasta cifra la 7,1%, fiind cel mai scazut nivel istoric.

Pentru toata Uniunea Europeana, rata somajului a fost de 6,8% in ianuarie, neschimbata fata de luna decembrie 2007.
Olanda a afisat cea mai scazuta rata a somajului din UE, de 2,9%, in timp ce rata cea mai mare a fost inregistrata in Slovacia (10,4%), urmata de Spania (8,8%) si Polonia (8,6%).

In Franta, rata somajului a fost de 7,8%, iar in Germania de 7,6%, potrivit Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri