Romania nu va realiza cota de lapte alocata pentru anul de cota 2007-2008, principalele motive fiind stocurile insuficiente de furaje, din cauza secetei, precum si structura fermelor agricole, potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pe baza estimarilor facute de Directia de Administrare a Cotei de Lapte la incheierea primelor zece luni din anul de cota 2007-2008 (anul de cota incepe la 1 aprilie-n.red), Romania nu va fi penalizata pentru depasirea cotei alocate de Comisia Europeana, dar nici nu va realiza intreaga cantitate repartizata.

In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone sunt alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari la fabrica.

"Nerealizarea cantitatilor de lapte, atat pentru livrari catre procesatori, cat si pentru vanzari directe, este determinata de conditiile anului agricol dar si structurii fermelor. Principalul motiv pentru neindeplinirea cotei de lapte la nivel natioanal este nerealizarea stocurilor necesare de furaje pentru taurine in conditiile secetei din anul 2007. Un alt motiv important se refera la structura fermelor", se precizeaza in comunicatul APIA.

Astfel, Romania are o structura a fermelor necorespunzatoare pentru productia de lapte de calitate, in conditiile in care aproximativ 64 % din producatorii inregistrati in sistemul cotei detin o vaca si aproximativ 32 % dintre producatori au varsta peste 60 de ani.

"Fermierii care isi depasesc cota individuala de lapte nu vor fi penelizati, intrucat cantitatile de lapte nerealizate sunt estimate a fi mai mari decat cresterile in productie realizate de o parte a fermierilor", potrivit APIA.

In ceea ce priveste declaratiile privind cota realizata, APIA atentioneaza producatorii care detin cota pentru vanzari directe sa isi completeze declaratiile si sa le trimita pana la 14 mai 2008. Producatorii care nu vor transmite datele referitoare la productia vanduta vor fi sanctionati si li se va retrage cota individuala la rezerva nationala.

Pentru anul de cota 1 aprilie 2008 – 31 martie 2009, Romania va primi un procent de 2% suplimentar din cota nationala de referinta, estimata la aproximativ 150.000 tone si care se adauga la cantitatile din rezerva nationala constituita prin retinerea de procente din cantitatile de lapte vandute. Rezerva nationala poate acoperi necesitatile pentru investitii noi si extinderi din anul viitor de cota.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri